Arnold S.

Tbs voor steekpartij waardoor drievoudig moordverdachte Thijs H. ontsnapte

05 februari 2020 16:50 Aangepast: 05 februari 2020 16:53
Thijs H. Beeld © Eigen foto

Arnold S. (51) is vandaag veroordeeld tot tbs met voorwaarden. Hij veroorzaakte met een steekpartij op 8 mei 2019 opschudding in een ggz-instituut waardoor drievoudig moordverdachte Thijs H. (27) wist te ontsnappen.

S. verkeerde tijdens de steekpartij in een psychose. Hij was niet toerekeningsvatbaar en verwondde vijf mensen. Drievoudig moordverdachte Thijs H. profiteerde van de chaos die ontstond bij de steekpartij en wist te ontsnappen uit de psychiatrische instelling. 

Zeer bedreigende situatie

De rechtbank in Maastricht stelt dat S. een zeer bedreigende situatie creëerde, maar vindt het niet bewezen dat S. het doel had om slachtoffers te doden. De rechters vinden het wel bewezen dat S. probeerde om drie personeelsleden van de Mondriaan-instelling zwaar lichamelijk letsel toe te brengen door met zijn mes richting hun bovenlichamen te steken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom zwegen behandelaars over Thijs H.? 'Beroepsgeheim weegt zwaarder'

De uitspraak van de rechtbank komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. S. is veroordeeld tot tbs met voorwaarden, wat betekent dat hij niet onder dwang in een kliniek wordt opgenomen, maar dat de rechter bepaalde voorwaarden stelt aan zijn gedrag. Ook moet hij bijna 25.000 euro aan schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

Drievoudig moordverdachte Thijs H. 

Thijs H. bekende begin mei 2019 drie moorden te hebben gepleegd. Vlak na deze moorden brachten zijn toen nog onwetende ouders hem naar Mondriaan, maar tijdens de steekpartij door S. wist hij daar te ontkomen. Na een klopjacht werd hij gearresteerd. 

Reconstructie zaak-Thijs H.: drie moorden in vier dagen

Een vrouw werd gedood in het Scheveningse Bos in Den Haag, twee wandelaars kwamen om het leven op de Brunssummerheide bij Heerlen. Dit gebeurde er.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore