'Als een Judas'

Kabinet schort overleg met boeren op na dreigbericht Farmers Defence Force

05 februari 2020 15:55 Aangepast: 05 februari 2020 16:00
Tractoren in december op het Binnenhof. Beeld © ANP

De gesprekken tussen het kabinet en het Landbouw Collectief, een organisatie waarin verschillende boerenlobbyorganisaties zijn verenigd, zijn tijdelijk opgeschort. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten. Aanleiding is een dreigend bericht van Farmers Defence Force (FDF), één van de organisaties binnen het collectief.

Afgevaardigden van het Landbouw Collectief, onder wie melkveehouder Jeroen van Maanen van FDF, zouden vandaag met premier Mark Rutte en Carola Schouten over de stikstofproblematiek praten. Maar dat overleg liep na drie kwartier al af, vanwege een bericht van Farmers Defence Force.

'Judas' 

In een brief en op haar site haalt de groep uit naar 'vleesbazen, zuivelbobo's, bankiers en zelfs gevestigde orde belangenbehartiging' die buiten het collectief met Schouten spreken. Zij zouden volgens FDF de sector 'als een Judas verraden'.

Ook spreken ze dreigend richting andere gesprekspartners van de minister van Landbouw: "Eenieder die de sector nu verraadt, zal dat weten. FDF zal dat niet toestaan dat er om het Landbouw Collectief heen gedeald wordt. Dat we door onze eigen mensen verraden worden!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede en onbegrip over 'jodenuitspraak' boerenleider Farmers Defence Force

Schouten en Rutte namen naar eigen zeggen aanstoot aan zowel de toon als de inhoud. "Ik heb gezegd dat ze de mogelijkheid hebben om die woorden terug te nemen, publiek, en dat het Landbouw Collectief ook afstand gaat doen daarvan", zegt Rutte in een reactie. Volgens hem is het heel belangrijk dat de levensmiddelenindustrie en wetenschappers weten dat ze veilig en op een goede manier in gesprek kunnen gaan. "Ik vind de teksten heel ver gaan."

Landbouw Collectief neemt afstand

Voorzitter Aalt Dijkhuizen zegt dat het Landbouw Collectief afstand heeft genomen. De organisatie vergadert vanavond met de aangesloten groepen. "Wij gaan in gesprek met dat lid om te zien hoe we dit kunnen corrigeren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore