Ga naar de inhoud
Zeer zacht

Deze winter in top drie van warmste winters ooit, strandtenten worden al opgebouwd

Archieffoto. Beeld © ANP

Met een gemiddelde temperatuur van 6,2 graden staat deze winter tot nu toe in de top drie van warmste winters ooit. Alleen in 2016 en in 2007 was het iets warmer. De temperaturen zijn zo gunstig dat strandtenten al worden opgebouwd. Een paar weken eerder dan normaal. "Maar misschien is het wat voorbarig."

De winter loopt voor weerkundigen tot 1 maart, maar tot nu toe is een ding zeker: het is uitermate warm voor de tijd van het jaar. "In deze situatie komt voorlopig geen verandering. De kans is dus best vrij groot dat het een top-3-winter gaat worden", zegt meteoroloog Jan Visser van Buienradar. 

Warmste winter

De warmste winter sinds 1902 viel tot nu toe in 2007, toen het 6,6 graden gemiddeld was. In 2016 was het 6,4 graden. We zitten er nu dus net onder. Dat komt voornamelijk door de bijna constante aanvoer van zachte lucht door winden uit het zuiden en zuidwesten.

Eerste
Lees ook:
Eerste warmterecord van dit jaar: warmste 31 januari ooit gemeten

Daarmee is het contrast van vorig jaar aanzienlijk. Toen was het gemiddeld 4,6 graden. Voornamelijk doordat het eind januari plotseling flink daalde, naar zelfs -10 graden. Er viel ruim een jaar geleden ook nog een flinke hoeveelheid sneeuw

Eerste storm

Hoe anders is het deze dagen. Tot en met vrijdag blijft het rustig, aangenaam en zonnig. Daarna verandert het weerbeeld, zegt Buienradar-meteoroloog William Huizinga.

Zaterdag gaat de wind aantrekken en zondag wordt het ronduit onstuimig. "Dan hebben we redelijke kans op de eerste echte storm van het jaar met zware windstoten en een bak water van heb ik jou daar." 

Volgende week wordt het volgens Huizinga guur. "De opbouw van de strandtenten is wellicht wat voorbarig. Maar de temperaturen, die blijven in ieder geval hoog."