Niet gemeld

Doodrijder Fleur (19) aangehouden, had nog celstraf van 1095 dagen openstaan

05 februari 2020 12:45 Aangepast: 06 februari 2020 16:10
De 19-jarige Fleur.

De politie heeft gisteravond in Loosdrecht een man aangehouden die nog een gevangenisstraf van 1095 dagen open had staan. De 57-jarige man veroorzaakte in 2016 een ongeluk in Loosdrecht, waarbij de 19-jarige Fleur Balkestein om het leven kwam.

De man, Walter van W., was vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, maar hij had zich niet op tijd gemeld bij de gevangenis. Een speciale politie-eenheid, het Fugitive Active Search Team in Nederland (FastNL), spoorde de man op en hield hem aan.

160 km/u

Walter van W. reed op 16 maart 2016 in zijn Porsche 911 met een vaart van ruim 160 kilometer door de bebouwde kom van Loosdrecht. Zijn zoon zat in een Mini Cooper achter hem, ze reden bumper aan bumper.

Walter van W. knalde keihard tegen de auto van de 19-jarige Fleur aan, die op dat moment uit een uitrit kwam gereden.

Nabestaanden Fleur: arrogante houding

"Deze man denkt dat hij boven de wet staat door zich niet te melden. Zo van, kom me maar halen. Hij had in de rechtszaal al ook een arrogante houding", zegt de vader van Fleur in een reactie op de aanhouding van Van W.

"Ik werd vanochtend door mijn advocaat gebeld, die mij vertelde dat Van W. was aangehouden. Ik dacht niet veel, ik wist dat ze ermee bezig waren om hem op te sporen."

"Ik slaap hier niet beter door. Dit is niet hetgeen mijn leven beheerst. De tijd die verstreken is sinds het ongeluk, is al langer dan hij in de gevangenis zal zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Dorp geschokt om dood Fleur (19): slachtoffer van 'malloten'

Kunstmatige coma

Na het noodlottige ongeluk werd Fleur drie dagen lang in een kunstmatige coma gehouden. Toen ze daarna ontwaakte, hebben haar ouders nog met haar gesproken en leefde ze nog twee weken. Uiteindelijk werden haar verwondingen haar alsnog fataal.

Walter van W. werd eerder veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, maar daar ging in hoger beroep een jaar vanaf. Volgens het hof kan niet worden bewezen dat vader en zoon aan het straatracen waren. Zijn zoon Casper van W., toen nog co-piloot bij Transavia, kreeg een taakstraf van 100 uur.

UPDATE

De Landelijke Eenheid van de politie bracht woensdagmiddag naar buiten dat ze de voortvluchtige veroorzaker van een dodelijk ongeval hadden opgepakt. De 57-jarige had zich niet bij de gevangenis gemeld. Inmiddels bevestigt de politie dat Walter van W. geen meldingsbrief heeft gehad en dat hij ook niet voortvluchtig was. Het persbericht was 'voorbarig'.

In juli 2019 werd de straf van 3 jaar gevangenis voor de verdachte onherroepelijk. Volgens procedure gaat er dan bij een straf langer dan 300 dagen een arrestatiebevel uit. Daarmee kwam Walter van W. op een lange lijst van personen terecht die hun straf nog moesten uitzitten. FASTNL - een speciaal team van de politie – haalt die verdachten vervolgens op, maar dat kan vele maanden duren voor dat gebeurt. Dinsdagavond was Walter van W. aan de beurt en hij is in zijn huis aangehouden.

Zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, benadrukt dat zijn cliënt zijn straf accepteert. Knoops vindt het kwalijk dat door de onjuiste berichtgeving van de politie mensen nu denken dat zijn cliënt zijn straf wilde ontlopen.

We spraken met de vader van Fleur vóór deze informatie bekend was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore