Tot 22:00 uur

Supermarkten steeds vaker tot laat open: 'Waar ligt de grens?'

05 februari 2020 03:49 Aangepast: 05 februari 2020 09:29
Vooral supermarkten van Albert Heijn blijven tot laat open.

Eén op de zeven supermarkten in Nederland houdt de deuren doordeweeks tot 22:00 uur open. Dat aantal is in de laatste vijf jaren flink gegroeid. De winkels zeggen in te spelen op een groeiende behoefte bij klanten.

De website Openingstijden.nl hield de afgelopen vijf jaar de ontwikkeling van openingstijden van supermarkten in de gaten. "Eerst was 18.00 uur heel gebruikelijk, daarna werd het 20.00 of 21.00 uur en nu lijkt 22.00 uur het nieuwe normaal te worden", zegt eigenaar Bob Gross in het AD

Bijna verdubbeld 

In de afgelopen vijf jaar verdubbelde het aantal supermarkten dat tot 22:00 uur open blijft bijna. Ruim 550 van de circa 4000 vestigingen in Nederland houdt momenteel de deuren langer open, terwijl dat er vijf jaar geleden nog 250 waren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Supermarkten verhoogden veel prijzen in 2019: check hier de verschillen

De stijging is vooral de danken aan winkels van Albert Heijn. 36 procent van de filialen van de grootgrutter blijven doordeweeks open tot 22:00 uur. "Hiermee zijn klanten meer flexibel en kunnen ze zelf bepalen wanneer ze gedurende de dag boodschappen doen", zegt een woordvoerder. 

De meeste winkels gaan mee in de trend, maar een paar supermarkten blijven vroeger sluiten. Slechts 1 procent van de winkels van Aldi blijft bijvoorbeeld tot 22:00 uur open.

Prijzen stijgen: hier is de budgetsuper

Boodschappen doen is het afgelopen jaar weer flink duurder geworden. Toch hoeft boodschappen doen niet altijd duur te zijn, de budgetsupermarkt is namelijk in opkomst.

Niet iedereen is blij met de ontwikkeling. "De kleine winkelier is gedwongen om mee te gaan in dit geweld", zegt Mari Martens, betrokken bij de supermarktbranche van de FNV. Hij noemt het "totaal onverantwoord" dat veel supermarkten langer open blijven. 

'Waar ligt de grens?'

Vakcentrale CNV sluit zich aan bij de kritiek. "Waar ligt de grens?" vraagt CNV-vertegenwoordiger Jacqueline Twerda zich af. "Maar we moeten ons als maatschappij wel afvragen of we deze kant op willen. Als winkels nog langer open willen blijven, zullen ze daar hun personeel beter voor moeten belonen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Franse supermarkt blundert met prijs televisies: politie-inzet nodig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore