Ga naar de inhoud
Reddingsactie van 3 uur

In touwen verstrikte zeehond bevrijd op strand Ameland

De zeehond zat vast in oude netten, touw en nylondraad. Beeld © RTZ & Dierenambulance Ameland

Op het strand van Ameland werd vandaag eens te meer duidelijk wat er kan gebeuren als mensen afval achterlaten. Dat schrijft de dierenambulance Ameland op Facebook. Hulpverleners troffen daar een zeehond aan die verstrikt was in oude netten, touw en nylondraad. Het beest had meerdere snijwonden.

"Een lange strijd op leven en dood", begint Reddingsteam Zeedieren en Dierenambulance Ameland op Facebook het verhaal over de gewonde zeehond. Daar kwam vanochtend een telefoontje binnen van een strandjutter die het gewonde dier had gevonden.

Grote nood 

"Het dier verkeerde in grote nood." De touwen, netten en 'gemene stukken nylondraad' hadden snijwonden veroorzaakt en het was volgens de hulpverleners uitgesloten dat hij zichzelf zou kunnen bevrijden.

En ook voor de dierenambulance was het een flinke klus om het beest los te krijgen. Het werd een lang gevecht 'met strakgespannen touw en een dier in doodsnood'. "Gelukkig waren er diverse kundige helpers in de buurt en na drie lange uren is het uiteindelijk gelukt om de troep van het dier af te snijden." 

Zoute zeewater

De zeehond is nadat hij werd bevrijd teruggelopen naar zee, waar het zoute zeewater de wonden zal helpen genezen. De hulpverleners hebben het touw en net 'uiteraard' opgeruimd.