Oude regels geschrapt

Ook nieuwkomers uit Turkije moeten straks verplicht inburgeren

04 februari 2020 15:56 Aangepast: 04 februari 2020 16:28
(Archieffoto) Beeld © ANP

Ook Turken die in Nederland komen wonen, moeten straks verplicht een inburgeringscursus volgen. Ze moeten Nederlands leren, een inburgeringsexamen afleggen en aantonen dat ze kunnen meedoen aan de samenleving.

Een verplichte inburgeringscursus voor Turken leek in strijd met afspraken tussen de Europese Unie en Turkije. Daarom werd die verplichting bijna tien jaar geleden afgeschaft. Maar de regels worden inmiddels anders gezien, meldt verantwoordelijk minister Wouter Koolmees aan de Kamer.

Goede start

Door de herinvoering krijgen ook Turkse nieuwkomers de kans 'een goede start te maken in ons land', net als bijvoorbeeld migranten uit Marokko verplicht zijn in de burgers.

De laatste jaren hebben steeds meer Turken een asielvergunning gekregen in Nederland, onder meer door de mislukte staatsgreep in Turkije in 2016. Verder blijken niet alle mensen met een Turkse achtergrond goed geïntegreerd.

Gemeenten verantwoordelijk

De inburgeringsplicht voor Turken komt tegelijkertijd met de nieuwe manier van inburgering voor alle nieuwkomers, naar verwachting vanaf volgend jaar. Gemeenten moeten daarvoor aan de bak. Het wordt hun taak ervoor te zorgen dat migranten zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren en aan het werk gaan.

Nu moeten nieuwkomers nog vrijwel alles zelf regelen. Migranten zijn nu zelf nog verantwoordelijk voor hun inburgering, maar zien soms door de bomen het bos niet en zijn geregeld het slachtoffer van malafide praktijken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gemeenten vrezen begrotingstekort voor inburgering

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore