Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Vindplaatsen geheim

Van kikkerland naar truffelland: voor het eerst wilde truffels gevonden in Nederland

04 februari 2020 16:52 Aangepast: 04 februari 2020 16:59
Wilde truffels worden alleen gevonden door speciaal getrainde honden en varkens Beeld © ANP Foto

Er zijn voor het eerst wilde truffels in Nederland gevonden, en ook nog eens op tenminste tien verschillende plekken. Ze zijn door een expert gevonden in het Rivierengebied en in Limburg.

Truffels zijn ondergrondse paddenstoelen van de schimmel 'mycorrhiza', die alleen gevonden worden door speciaal getrainde honden en varkens. De truffelhond van de vinder, Judith Evenaar, vond de wilde truffels. 

Ze vermoedt dat de truffels al langer in Nederland voorkomen, maar dat er nooit eerder naar is gezocht. Evenaar kweekt zelf sinds 2013 de paddenstoelen in haar truffelgaard in Renkum.

Oogsten

Ze kon dit jaar voor het eerst in 6,5 jaar tijd haar truffels oogsten. "Met goede zorg en een goede bodem is het dus wel degelijk mogelijk om truffels te telen, in tegenstelling tot beweringen van truffeljagers in Zuid-Europa." De klimaatverandering zou hierbij een rol spelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

McDonald's komt met truffelburger: 'Hier krijgen ze geen Michelinster voor'

Evenaar brengt haar truffelbomen en -oogst op de markt. Ze hoopt dat er in Nederland meer telers komen, zodat ons kikkerland een 'truffelland' wordt. 

3990 euro per kilo

Truffels zijn zeldzaam en dus heel duur. De vindplaatsen van de delicatesse worden daarom angstvallig geheimgehouden. Zwarte truffels kosten momenteel in de winkel gemiddeld 1500 euro per kilo. De witte truffel is nog zeldzamer en wordt voor 3990 euro per kilo verkocht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duur, duurder, duurst: truffels dubbel zo prijzig deze herfst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore