Coronavirus

Thuis in quarantaine om coronavirus: 'Buren zetten eten voor de deur'

04 februari 2020 18:34 Aangepast: 04 februari 2020 21:19
De Nederlandse evacués uit China werden in eerste instantie opgevangen in Huis ter Heide. Beeld © RTL Nieuws

Je zal maar geëvacueerd zijn uit China en twee weken in quarantaine moeten zitten. Hoe kom je dan je tijd door? Wij spraken met twee Nederlanders die opgesloten zitten. "De buren zorgen goed voor me, ze zetten een paar keer per dag eten voor de deur."

Van de vijftien Nederlanders die zijn geëvacueerd uit Wuhan, zitten de meesten thuis in quarantaine. Twee weken moeten ze thuisblijven en mogen ze geen contact met de buitenwereld hebben, om zeker te zijn dat ze het coronavirus niet onder de leden hebben. Daarna zijn ze weer vrij om te gaan en te staan waar ze willen.

Eten in huis

"Mijn ouders hadden m'n hele huis al volgestopt met eten voordat ik terugkwam", vertelt een Nederlander die liever niet met zijn naam genoemd wil worden. "En de buren zijn lief, die zetten eten voor de deur. Vanavond wordt er een Indische rijsttafel bezorgd. Nou, daar kom ik de hele week wel mee door!", lacht hij aan de telefoon. 

De Nederlander was op bezoek bij zijn schoonfamilie in China, zijn vrouw is daar nog. "We houden contact via WeChat, de Chinese WhatsApp. Ze is wel vaker alleen daar, dus dat is niets nieuws voor ons."

'Ik zit twee weken op een ziekenhuiskamer'

Een Belg die in quarantaine zit, laat zien hoe hij de komende weken moet leven.

Hij voelt zich verder prima. "Ik ben ervan overtuigd dat ik het virus niet heb. Maar de GGD belt me een paar keer per dag. Ze vragen hoe het gaat en zeggen: 'houd je temperatuur in de gaten en mijd contact met anderen'. Dat gaat goed, ik voel me prima."

En wat doe je dan om de dag door te komen? "Ik heb pas thuis verbouwd en het schilderwerk moet nog gebeuren. Dus dat kan ik nu mooi doen. Anders moest dat na het werk in de avonduren. Nu schiet het lekker op." 

Reis van vijftig uur

Zondagavond zijn de evacués geland, na een ontzettend lange reis. Ook China-correspondent Anouk Eigenraam was aan boord van de vlucht.

Eigenraam zit niet thuis in quarantaine, maar op een voor ons onbekende plek. Ze heeft geen contact met anderen. "Wij blijven allemaal op onze kamer. Mensen komen aan de deur vragen naar eten en dat soort dingen, maar dan praat ik door de deur heen. Het eten zetten ze voor de deur, dan kloppen ze aan en wacht ik tot ze weg zijn. Daarna haal ik het, met mondkapje op, naar binnen."

Besmetting België

De Nederlander die thuis in quarantaine zit, is wel een beetje angstig. Niet nu er een geval in België is geconstateerd, maar door de vlucht. "Ik vond het niet handig om iedereen in één vliegtuig te stoppen. Maar ik had geen keuze, anders had ik daar moeten blijven en dan kon ik m'n lasten niet betalen. Nu kan ik over twee weken weer aan het werk."

Eigenraam maakt zich niet veel zorgen over de besmetting in België. "Iedereen heeft de hele tijd mondkapjes op. Zolang iemand niet hoest of niest in jouw richting, wordt het niet overgedragen. Je raakt elkaar niet aan, dus dan is er in principe geen risico. Het virus zou zich dan wel op een heel wonderbaarlijke wijze moeten verspreiden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese arts die waarschuwde voor coronavirus ligt nu zelf op intensive care

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore