2 meter afstand houden

Meeste Nederlanders uit coronagebied in thuisquarantaine

04 februari 2020 14:58 Aangepast: 04 februari 2020 15:34
Archieffoto Beeld © Getty

De meesten van de vijftien Nederlanders die uit de Chinese regio Wuhan zijn geëvacueerd, gaan thuis in quarantaine. Ze hebben 'spelregels' meegekregen waar ze zich aan moeten houden om besmetting te voorkomen.

Ronald ter Schegget, arts van GGD Brabant-Zuidoost, zegt tegen het ANP dat ze twee weken geen contact mogen hebben met andere mensen. "Ze moeten in de woning blijven, ze mogen niet de tuin in of het balkon op. Ook mogen ze geen bezoek ontvangen of pakjes aannemen." Ze mogen zelfs niet in hetzelfde bed slapen als hun partner, tenzij diegene ook in China is geweest, en moeten minstens 2 meter afstand bewaren van hun huisgenoten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen om coronavirus

Temperatuur opnemen

Ook moeten de reizigers elke dag hun temperatuur opnemen en letten op ziekteverschijnselen. Dagelijks hebben ze telefonisch contact met de GGD om te bespreken hoe het met hen gaat. 

Coronavirus is 'stabiel' virus

Er zijn geen aanwijzingen dat het nieuwe coronavirus door de tijd heen verandert, zegt een functionaris van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat is positief nieuws, omdat het de bestrijding makkelijker kan maken. 

Inmiddels zijn 427 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, van wie het grootste deel in China. Eén persoon overleed in de Filipijnen en één in Hongkong, dat door gezondheidsautoriteiten ook niet als onderdeel van 'het vasteland van China' wordt beschouwd. Buiten China zijn ruim 250 ziektegevallen geconstateerd, in China zelf zo'n 20.440.

Huisgenoten van de mensen die in thuisquarantaine zijn, mogen wel gewoon naar buiten en contact hebben met andere mensen. Voor zover bekend zijn de reizigers niet ziek, maar hebben ze mogelijk contact gehad met iemand die ziek is. Na twee weken, als de incubatietijd verstreken is en daarmee het gevaar op verdere besmetting is geweken, mogen ze weer gewoon leven.

Longarts legt uit: dit zijn de gevaren van het Chinese coronavirus

Zijn pakketjes uit China nog wel veilig? En helpen die mondkapjes? Hoe verspreidt het virus zich? Longarts Sander de Hosson kent de gevaren en waarschuwt, ook voor de misvattingen.

Centrale plek

De Nederlanders die niet in thuisquarantaine gaan, omdat de thuissituatie daar niet geschikt voor is of omdat ze dat zelf niet willen, verblijven de komende tijd op 'een centrale plek'. Waar dat is, wordt niet bekendgemaakt.

Vanochtend werd bekend dat een van de negen Belgen die vanuit Wuhan naar huis zijn gehaald, besmet is met het coronavirus. Aan boord van het toestel waar hij of zij mee vloog, zaten ook Nederlanders, Fransen, Denen, Slowaken en Tsjechen. Maar volgens de GGD zal de besmette Belg de situatie van de Nederlanders niet veranderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore