Niet voor lang

Sneeuw op meerdere plekken in Limburg: 'Eindelijk!'

04 februari 2020 12:55 Aangepast: 04 februari 2020 13:01
Sneeuw op de terrastafels van boscafé 't Hijgend Hert in Limburg

Veel is het niet, maar het is er tenminste wel: sneeuw! Op meerdere plekken in Limburg vielen vanochtend witte vlokken uit de lucht. Van een sneeuwballengevecht of sneeuwpop is nog geen sprake, door de regen die volgt zal de sneeuw niet blijven liggen.

Sociale media stroomden vanochtend vol met enthousiaste berichten. "Eindelijk sneeuw!", schrijft Boscafé 't Hijgend Hert in Limburg. Meteo Limburg noemt het zelfs een 'historisch moment'. 

Zeer zachte winter

Daarmee doelt het adviesbureau op het feit dat deze winter tot nu toe zeer zacht is geweest. De maand januari eindigt zelfs in de top 10 van zachtste januarimaanden sinds 1901, het begin van de weermetingen.

En ook februari begon zacht. Waarom het nu dan toch kan sneeuwen in het zuiden? "Omdat Limburg hoger ligt dan de rest van Nederland", legt Buienradar-meteoroloog Magdel Erasmus uit. 

Sneeuwgrens

"Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt. Op een gegeven moment krijg je de grens waar het 0 graden is. Wij noemen dat soms ook wel de sneeuwgrens. Vandaag ligt die grens wat lager, waardoor het nu sneeuwt op de plekken die die grens net aantikken. Dat zijn dus de plekken die hoog liggen in Nederland."

Groningen ligt bijvoorbeeld veel lager dan Limburg, vertelt Erasmus. Daar zul je vandaag dus geen sneeuw zien, maar alleen regen, korrelhagel of een beetje natte sneeuw.

Hier sneeuwt het:

Oranje is sneeuw, geel is natte sneeuw

De sneeuwpret in Limburg is niet van lange duur, vertelt Erasmus. "Het is nu in Limburg zo'n 3 á 4 graden, waardoor de sneeuw zal smelten. Maar daarnaast valt er ook regen in Limburg vandaag, waardoor de sneeuw sowieso snel verdwijnt."

Weer krabben

In Brabant kan er nog wat natte sneeuw verwacht worden en in de rest van het land moeten we het doen met veel regen. "De komende dagen wordt het dan weer droger, maar 's nachts ook kouder. Vooral landinwaarts is er een kans dat we vanaf morgen weer moeten krabben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen sneeuw, geen ijs, we hebben deze winter nog niet één hellmannpunt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore