Ga naar de inhoud
Ranglijst

Hier wonen Nederlanders het liefst (en hier niet)

Nederland heeft veel prachtige plekken, maar niet alles is even populair als woonplaats. Beeld © ANP

Amsterdam is de beste stad van Nederland om te wonen, gevolgd door Utrecht en Delft. Dat zegt vastgoedadviseur JLL, die vandaag een ranglijst van grote Nederlandse gemeenten heeft uitgebracht.

Nederland telt 355 gemeenten. De ranglijst van JLL bevat alleen de 84 grootste gemeenten, met elk meer dan 50.000 inwoners.

Hoog op de lijst staan opvallend veel kleinere steden. In de top vijf staan ook Amersfoort en Zwolle. Onderaan de lijst staan vooral gemeenten in krimpregio's, zoals Midden-Groningen (onderaan, op plek 84) en Terneuzen (plek 83).

Bekijk welke gemeenten het best en slechtst scoren:

Druk op een gemeente om de score te zien.

Werkt de kaart niet goed? Open in een nieuw tabblad.

De gemeenten werden vergeleken op 32 aspecten, van de werkgelegenheid en economische groei tot de bereikbaarheid en voorzieningen. JLL probeert daarmee in kaart te brengen welke steden interessant zijn voor beleggers. Het bedrijf kijkt daarom ook naar het woonbeleid van de gemeente en de uitbreidingsmogelijkheden voor de bouw.

Amsterdam scoort vooral hoog door de economische ontwikkelingen en doordat er veel voorzieningen zijn. Utrecht groeit snel en krijgt punten voor de centrale ligging en hoogopgeleide bevolking.

Bekijk de hele ranglijst: