Schadelijke uv-straling

Kankerexpert wil verbod op zonnebank: 'Stop met zeggen: lekker kleurtje'

04 februari 2020 02:25 Aangepast: 04 februari 2020 10:00
Foto ter illustratie Beeld © iStock

We moeten anders gaan denken over het krijgen van een zongebruinde huid. Die oproep doet de vertrekkend voorzitter van het Integraal Kankercentrum Nederland, Peter Huijgens. Hij pleit voor een verbod op zonnebanken.

Huijgens doet zijn uitspraken in een interview met het AD. Nederland moet af van 'het belachelijke idee dat bruin worden gezond is voor een blanke', zegt hij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huidartsen: zonnebankgebruik minister De Jonge 'onverstandig en gevaarlijk'

Het aantal Nederlanders met huidkanker is de afgelopen jaren explosief gestegen. In 2019 kregen 118.000 mensen de diagnose kanker, ruim 2.000 meer dan een jaar eerder. In een op de vijf gevallen ging het om huidkanker.

Huijgens wil dat we stoppen met 'lekker kleurtje' zeggen, als mensen terugkomen van vakantie. Hij pleit ook voor maatregelen: "Zonnebanken kunnen we het beste verbieden."

Bruingebrande minister

De expert heeft ook kritiek op minister Hugo de Jonge. Die bekende dat hij regelmatig onder de zonnebank gaat. De minister kreeg daarop al veel kritiek, daar sluit Huijgens zich bij aan. "Een bruingebrande minister is een slecht voorbeeld."

Het ministerie noemt het zonnebankgebruik van De Jonge in een reactie aan het AD 'een privékwestie'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore