Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Stikstofcrisis

Kabinet wil honderden miljoenen vrijmaken om boeren uit te kopen

03 februari 2020 22:05 Aangepast: 04 februari 2020 08:47
Archieffoto. Beeld © ANP

Om de stikstofcrisis tegen te gaan wil het kabinet enkele honderden miljoenen euro's steken in het uitkopen van boeren die willen stoppen. Daarnaast krijgen boeren die doorgaan hulp om hun bedrijf te verduurzamen.

Dat laten Haagse bronnen weten aan RTL Nieuws. Hoeveel geld er precies wordt vrijgemaakt voor boeren, is nog niet bekend. Gedacht wordt aan een paar honderd miljoen voor het uitkopen van boeren, en een bedrag tussen de 100 en 200 miljoen voor duurzame aanpassingen aan het bedrijf.

Deze week akkoord

Het kabinet wil vrijdag een brief naar de Tweede Kamer sturen met de maatregelen voor de agrarische sector. Er ligt nu een conceptplan, waarover deze week nog onder meer met provincies, het landbouwcollectief en binnen de coalitie wordt gesproken. Het streven is om deze week tot een akkoord te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boerenorganisaties slepen minister Schouten voor de rechter

Naast de nieuwe regeling, die bedoeld is om de stikstofneerslag van de agrarische sector te verminderen, overweegt het kabinet de regeling die eind vorig jaar is aangekondigd om geuroverlast tegen te gaan uit te breiden. Toen werd er een pot van 180 miljoen beschikbaar gesteld om voornamelijk varkensboeren uit te kopen.

Maximumsnelheid

Vorig jaar kondigde het kabinet al een reeks maatregelen aan om de bouw weer op gang te krijgen. Zo gaat de samenstelling van veevoer veranderen en wordt de maximumsnelheid overdag verlaagd naar 100 kilometer per uur.

Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

Het legt duizenden projecten stil, en boeren en bouwbedrijven raken ervan in de stress: stikstof. Maar wat is de oorzaak van de stikstofcrisis?
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op 21 maart weer uitgebreide boerenacties in grote steden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore