Ga naar de inhoud
'Uitgelokt door AIVD'

Bekentenis in mega-terrorismeproces: hoofdverdachte plande aanslag

Links: Hardi N.

De hoofdverdachte in het grootste Nederlandse terrorismeproces van de laatste jaren heeft toegegeven dat hij een aanslag aan het beramen was. Na meer dan een jaar zwijgen heeft Hardi N. (36) tijdens verhoren bij de politie onlangs een bekentenis afgelegd.

Dat bleek vandaag tijdens een zitting in de rechtbank in Rotterdam. "N. heeft aangegeven dat hij bezig was met het organiseren van een aanslag. Hij had contact met een infiltrant van de politie over het maken van explosieven", zegt zijn advocaat Serge Weening tegen RTL Nieuws.

Onklaar gemaakt

Het bewijs tegen Hardi N. is stevig. Hij werd met drie medeverdachten in een vakantiehuisje in Weert gefilmd terwijl ze oefenden met Kalasjnikovs, pistolen en bomvesten. De bijeenkomst in de vakantiebungalow was het sluitstuk van een maandenlange en unieke undercoveroperatie van de politie. De wapens waren vooraf onklaar gemaakt.

Hardi N. zegt dat het plan voor de aanslag niet van hem kwam, maar dat inlichtingendienst AIVD hem daartoe heeft bewogen. "Ze hebben hem warm gemaakt voor een aanslag. Hij is uitgelokt door twee mensen van wie we denken dat ze een relatie hebben tot de AIVD. Mijn cliënt wilde op de rem gaan staan, maar hij had het gevoel dat hij niet meer terug kon", zegt advocaat Weening.

Geen uitlokking

Uitlokken is verboden tijdens infiltratietrajecten, maar van het overtreden van opsporingsregels is absoluut geen sprake, stelt het Openbaar Ministerie. Officier van justitie Ferry van Veghel: "Er worden verwijten over tafel gegooid van uitlokking. Zonder onderbouwing, behalve de volstrekt onaannemelijke verklaring van Hardi N."

"Onze landelijke AIVD-officier heeft ernaar gekeken. Hij heeft nergens in het strafdossier aanwijzingen gevonden voor uitlokking."

Zo infiltreerde de politie in terreurcel die aanslag wilde plegen

02:48
Het was groot nieuws: zeven terreurverdachten werden opgepakt die een grote aanslag in Nederland wilden plegen. Dit is hoe de politie te werk ging.

Aanslag verijdeld

De vermeende terroristische cel rond Hardi N. werd in september 2018 opgerold. Volgens het Openbaar Ministerie werd daarmee een aanslag verijdeld waarbij mogelijke tientallen mensen zouden zijn gedood. De zaak begon met een tip van de AIVD.

Tijdens de rechtszaak werd vandaag geciteerd uit mailverkeer tussen Hardi N. en twee personen die volgens N. mogelijk voor de AIVD werkten. Hardi N. schreef in april 2018: "Ik heb echt mijn best gedaan om een groepje bij elkaar te krijgen voor een feestje." Het OM ziet in 'feestje' een cryptische omschrijving voor een aanslag.

Feestje bouwen

Het antwoord dat de hoofdverdachte kreeg: "Broeder, ik begrijp en prijs jouw inspanningen om een feestje te bouwen. Vriend, als Allah het wil heb ik snel meer nieuws voor jou. Je zal snel nieuws ontvangen over de kaarsen voor de cake voor je feestje." 

Hardi N. was vandaag zelf niet aanwezig tijdens de voorbereidende zitting in de rechtbank Rotterdam. Vijf medeverdachten waren er wel. Het omvangrijkste Nederlandse terrorismeproces in jaren gaat in april verder. Dan wordt de zaak inhoudelijk behandeld en zal uitgebreid worden gesproken over de vraag of er sprake is geweest van uitlokking.