Inleveractie

Bijna 200 wapens ingeleverd bij politie in Zaanstad

03 februari 2020 20:06 Aangepast: 04 februari 2020 07:17
De opbrengst van de inleveractie. Beeld © Politie

Bij een inleveractie in de gemeente Zaanstad zijn in twee weken tijd 197 wapens en 1,5 kilo munitie ingeleverd, waaronder vuurwapens, messen, zwaarden, luchtdrukwapens, granaten, ploertendoders en boksbeugels. De inleveractie is een reactie op een aantal gewelddadige misdrijven in de gemeente.

Dat meldt de politie vandaag. Inwoners konden sinds 20 januari vrijwillig hun wapens inleveren zonder voor wapenbezit bestraft te worden.

Heftige incidenten

De laatste tijd werd de gemeente Zaanstad geconfronteerd met wapengeweld. Vorige week nog werd een 14-jarige jongen in zijn hart gestoken in Zaandam. In de gemeente vinden er daarom preventieve fouilleeracties plaats en geldt een deel van de binnenstad als veiligheidsrisicogebied.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer drugs- of wapenhandel in bijna 700 Nederlandse dorpen en steden

De politie zegt de komende weken te onderzoeken of de ingeleverde wapens zijn gebruikt bij eerdere misdrijven. Als dat het geval is, kan de houder als verdachte worden aangemerkt. Zo niet, dan worden de wapens vernietigd.

'Overweldigend resultaat'

De politie van Zaanstad had niet verwacht dat mensen zo massaal hun wapens zouden inleveren. "Een overweldigend resultaat, de aantallen zijn hoger dan verwacht", aldus de teamchef van het basisteam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore