Ga naar de inhoud
Coronavirus

Beveiligers Schiphol eisen meer maatregelen: 'Handschoenen alleen niet voldoende'

Beeld © ANP

Beveiligers op Schiphol maken zich zorgen over het nieuwe coronavirus. Ze vinden dat ze niet goed worden beschermd door hun werkgever. Ze mogen handschoenen dragen bij het fouilleren van passagiers, maar ze willen meer, zegt een ongeruste beveiliger tegen RTL Nieuws.

Veel beveiligers op Schiphol zouden als extra voorzorgsmaatregel graag mondkapjes willen dragen. "We controleren per dag honderden passagiers uit China op minder dan 50 centimeter afstand. Beseffen ze wel hoe dicht wij in contact staan met de passagiers?", zegt een van hen.

Stap in de goede richting

Klachten over gebrekkige veiligheidsmaatregelen zijn ook bekend bij FNV. "Over het algemeen worden de zorgen van werknemers in onze ogen niet adequaat opgepikt."

Een groot deel van de zorgen zit 'm in de gebrekkige informatievoorziening, zegt FNV. "Werknemers zitten met veel vragen: lopen we een risico, of niet? Voor hun gevoel heeft hun werkgever weinig moeite gedaan om informatie in te winnen. Daarover maken wij ons zorgen."

Dit zijn de gevaren van het Chinese coronavirus

03:49
Longarts Sander de Hosson geeft uitleg over het nieuwe coronavirus.

Risicogebied

De anonieme beveiliger die RTL Nieuws sprak, noemt Schiphol een risicogebied. "Dit is de meest aannemelijke plek voor het coronavirus om Nederland binnen te komen. De afgelopen dagen zien we dat passagiers maatregelen nemen. De mondkapjes duiken steeds vaker op en niet alleen bij Aziaten."

De beveiliger zegt dat Schiphol zich vooral zorgen maakt over de uitstraling van de luchthaven en niet over de gezondheid van haar personeel. "Het dragen van mondkapjes zou passagiers alleen maar angst aanjagen. Als ze eens wisten hoe dicht wij in contact staan met binnenkomende passagiers, zouden ze niet zo makkelijk zeggen dat het niet nodig is."

Externe partij

FNV zou graag zien dat Schiphol een externe partij aanstelt om werknemers van informatie te voorzien. "Ze willen dat iemand hen informeert. Nu krijgen ze te horen dat ze worden geïnformeerd zodra hun werkgever wat hoort. Wij zullen niet zeggen dat we een expert zijn op het gebied van het nieuwe coronavirus, maar werknemers hebben recht uit de juiste informatie en die krijgen ze niet", zegt een woordvoerder.

Algemene hygiëne

Schiphol zegt goed contact te onderhouden met het RIVM en de GGD met betrekking tot het coronavirus. Beveiligers krijgen voor het fouilleren van passagiers geen mondkapjes, omdat de GGD daar geen goede reden voor ziet. "Die worden door de GGD alleen aangeraden voor medisch personeel", meldt Schiphol in een verklaring.

Beveiligers worden aangeraden om de algemene hygiëne in acht te nemen. "Regelmatig handen wassen, in de binnenkant van de elleboog hoesten en niezen en papieren zakdoekjes gebruiken."

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse evacué in Huis ter Heide: 'Uiteraard bezorgd om coronavirus'