14.000 diagnoses

Longkanker voor het eerst sinds jaren stabiel: 'Antirookbeleid werpt vruchten af'

03 februari 2020 21:22 Aangepast: 04 februari 2020 12:40

Het aantal nieuwe diagnoses voor longkanker is voor het eerst gestabiliseerd. Longkanker is een van de dodelijkste vormen van kanker.

"Het is best bijzonder dat longkanker voor het eerst sinds jaren stabiel is", zegt Mischa Stubenitsky van KWF. "De afgelopen jaren steeg het aantal mensen met longkanker alleen maar. We weten nog niet of deze trend doorzet, dat moet uit de cijfers van de komende drie jaar blijken."

Vergrijzing

In 2019 kregen ongeveer evenveel mensen de diagnose longkanker als in 2018: rond de 14.000. De meeste mensen die de diagnose krijgen, zijn zestig jaar en ouder. "Mensen die dertig, veertig jaar geleden veel rookten, krijgen nu longkanker. Dat zien we terug in de cijfers."

Er is zelfs een vervijfvoudiging van het aantal vrouwen met longkanker in de afgelopen dertig jaar. "Dit is een negatief gevolg van de emancipatie tientallen jaren geleden. Veel vrouwen gingen net zoveel roken als mannen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vorig jaar 118.000 nieuwe kankerpatiënten: vaak huidkanker

En toch, ondanks die vergrijzing en de stijging van het aantal diagnoses van longkanker bij ouderen, daalt het aantal diagnoses bij de jongere generatie. "Jarenlang wordt er ingezet op de preventie van roken. Dat werpt nu zijn vruchten af", vertelt Stubenitsky.

Een kwart overlijdt

Aan longkanker overlijden in Nederland meer dan 10.000 mensen per jaar. Dat is bijna een kwart (23 procent) van alle sterfgevallen door kanker. Vanaf de eerste landelijke meting in 1989 is het aantal nieuwe diagnoses van longkanker jaarlijks gestegen, met name bij vrouwen.

De afgelopen dertig jaar is het aantal vrouwen met longkanker vervijfvoudigd. Toch zijn er nog altijd meer mannen (7.500) die de ziekte krijgen dan vrouwen (6.300). Goed nieuws: als er rekening wordt gehouden met de bevolkingsgroei en vergrijzing is er eindelijk een kleine afname van longkanker, met name bij mannen.

Roken belangrijke oorzaak

Een derde van alle kankersoorten, zoals long-, slokdarm- en keelkanker, wordt veroorzaakt door roken. Twee derde komt door andere oorzaken, zoals erfelijke belasting of gewoon domme pech.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niels is 21, rookte nooit en kreeg toch longkanker: 'Kan dus gewoon, hè'

Longkanker ontwikkelt zich meestal pas tientallen jaren na roken, daarom duurt het lang voordat de effecten van minder roken te zien zijn. "Er zijn een paar vormen van kanker waar je op het gebied van preventie veel tegen kunt doen. Longkanker is daar, net als huidkanker, een van. Als minder mensen gaan roken, daalt het aantal mensen met longkanker. Dat zou mooi zijn."

Kankerspecialist krijgt zelf longkanker:

"Elke reden om iet naar de dokter te gaan is een goede reden. Dat deed ik dus ook."

Stoppen helpt

"Iedere vijftig sigaretten geven een DNA-mutatie", zegt longarts Pauline Dekker. "En kanker is een mutatieziekte. Dus hoe meer en hoe langer je rookt, hoe meer kans je hebt op longkanker."

Volgens Dekker komt 90 procent van alle longkankerdiagnoses door roken. "De kans op longkanker neemt af als je stopt. Recent onderzoek laat zien dat dat misschien wel sneller gaat dan we voorheen dachten. Zelfs als je heel lang hebt gerookt, bijvoorbeeld vijftig jaar, neemt die kans af. Maar je longen worden nooit meer hetzelfde als die van een niet-roker."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore