Ga naar de inhoud
'Fantastisch nieuws'

Afschot edelherten in Oostvaardersplassen blijft verboden

Beeld © ANP

De jagers in de Oostvaardersplassen mogen voorlopig geen edelherten afschieten, dat heeft de rechtbank Midden-Nederland in een kort geding bepaald. Volgens Staatsbosbeheer lopen er 1000 edelherten te veel rond, en door natuurlijke aanwas eind dit jaar 1700 te veel. De dieren hoeven echter voorlopig niet bang te zijn dat ze worden afgeschoten.

"Fantastisch nieuws!", twitterde Leonie Vestering, fractievoorzitter Partij voor de Dieren. "Nu op naar rust, ruimte en beschutting voor de grote grazers."

De provincie wil het aantal herten in het natuurgebied terugbrengen naar 500 om onnodig lijden van de dieren in de winter te voorkomen.

Niet goed onderbouwd

In november vond de rechter ook al dat de edelherten niet afgeschoten mochten worden. De rechtbank vond toen dat de de provincie Flevoland, die verantwoordelijk is voor het beheer van het gebied, niet goed kon onderbouwen waarom de dieren dood moesten.

De provincie kwam na de uitspraak in november met een nieuwe ontheffing. Natuurverenigingen Dierbaar Flevoland en Fauna4life spanden een kort geding aan om het doden van herten te voorkomen. 

'Levensvatbare populaties'

In de relatief strenge winter van 2017-2018 stierven veel dieren in de Oostvaardersplassen aan hongersnood. De Provinciale Staten van Flevoland stemden daarom, na advies van een speciale commissie, in juli 2018 in met nieuw beleid voor het natuurgebied

Doel van dit nieuwe beleid was dat de aantallen grote grazers zouden worden teruggebracht naar 'levensvatbare populaties'.

Voorkomen moest worden dat dieren onnodig zouden lijden vanwege voedseltekorten. Ook moest worden voorkomen dat er in de winter te weinig beschutttingsmogelijkheden zouden zijn.

1745 edelherten doodgeschoten

Het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen moest worden teruggebracht naar 490, zo werd besloten. In de eerste maanden van vorig jaar werden in de Oostvaardersplassen daarom 1745 edelherten doodgeschoten. Aanvankelijk werd gedacht dat het streefcijfer bijna was gehaald, op 90 na.

Dat bleek een verkeerde inschatting. In oktober vorig jaar bleek dat er nog 1575 edelherten in de Oostvaardersplassen waren. Dat betekent dat er nóg 1000 edelherten afgeschoten moesten worden.

'In het najaar 1700 herten te veel'

Staatsbosbeheer is bang dat er door het uitstel in het najaar door natuurlijke aanwas weer zo'n 1700 herten te veel in het natuurgebied rondlopen.

De gebiedsbeheerder denkt dat afschot door de uitspraak zeker tot na het broedseizoen stilligt. "De populatie edelherten zal - als deze weer kan doorgroeien - in een paar jaar tijd op hetzelfde aantal komen als toen de problemen in de winter van 2018 begonnen", aldus de dienst.

Doel
Lees ook:
Doel afschieten niet gehaald: nog 1000 edelherten te veel in Oostvaardersplassen

Konikpaarden

In het kader van het nieuwe beheer moesten ook de aantallen konikpaarden worden teruggebracht, naar het streefgetal van 450. Dit gebeurde door de paarden naar Wit-Rusland en Spanje te verhuizen. Vorig jaar oktober werd bekend dat er in de Oostvaardersplassen nog 610 rondliepen.

Eerste herten afgeschoten (Let op: schokkende beelden)

00:44
In december 2018 werden de eerste herten afgeschoten.