Coronavirus

Nederlanders uit Wuhan 'komen op adem' in Huis ter Heide

03 februari 2020 08:57 Aangepast: 03 februari 2020 11:10
Aankomst van de Nederlandse evacués in Huis ter Heide. Beeld © AS Media

Vijftien Nederlanders die vastzaten in de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus uitbrak, zijn vannacht per bus vervoerd naar een defensieterrein in Huis ter Heide bij Zeist.

De Nederlanders hebben een flinke reis achter de rug. De groep moest zich zaterdag eerst bij het Franse consulaat in de Chinese stad Wuhan melden. Samen met een groep Fransen, Belgen, Zweden, Tsjechen, Polen en Denen werden ze vervolgens met een bus vervoerd naar het vliegveld en daarna naar België gevlogen.

De groep Nederlanders ging vannacht eerst per bus naar het vliegveld van Eindhoven, om vanuit daar weer naar Huis ter Heide te worden overgebracht. Hoe lang de evacués op dit terrein zullen blijven, is nog onduidelijk.

Quarantaine 

"Na een lange nacht laten we de evacués nu op één plek op adem komen. Dit is de eerste opvang", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. "De GGD zal per geval bekijken wat het beste is."

De evacués blijven de komende twee weken in quarantaine om te voorkomen dat het coronavirus wordt verspreid. Tot op heden is bij niemand geconstateerd dat ze het virus bij zich dragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit gebeurt er met de Nederlanders die terugkomen uit Wuhan

Medische keuring

Onder de evacués ook China-correspondent van het FD Anouk Eigenraam. Zij beschrijft op de website van de krant dat de medewerkers op het vliegveld eruit zagen als astronauten. Iedereen kreeg een medische keuring. "Alsof je in een film zit", schreef ze.

Longarts legt uit: dit zijn de gevaren van het Chinese coronavirus

Longarts Sander de Hosson volgt de informatie over het Chinese coronavirus op de voet.

Eindelijk slapen

Na een reis van meer dan veertig uur kwam ze aan in Huis ter Heide. Via Twitter liet Eigenraam vannacht weten dat ze, na vijftig uur wakker te zijn geweest, eindelijk kon gaan slapen. "Denk dat we nog geen fractie meekregen van hoe ingewikkeld dit was."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore