Nieuwe cijfers

Vorig jaar 118.000 nieuwe kankerpatiënten: vaak huidkanker

03 februari 2020 03:51 Aangepast: 03 februari 2020 09:22
Huidkanker is inmiddels de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Beeld © ANP

De meest voorkomende kankersoort in Nederland is huidkanker. Bijna 73.000 Nederlanders kregen vorig jaar de diagnose huidkanker. Toch gaat het bij het grootste deel van die diagnoses om een vorm van huidkanker die bijna nooit uitzaait.

Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Relatief onschuldig type huidkanker

Het relatief onschuldige type huidkanker, basaalcelcarcinoom, werd vorig jaar bij ongeveer 50.000 mensen geconstateerd. Om de verschillende kankersoorten goed met elkaar te kunnen vergelijken, tellen deze patiënten niet mee in de landelijke cijfers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nationaal plan hard nodig voor aanpak snelle stijging huidkanker'

De 22.644 patiënten die werden gediagnosticeerd met een agressievere vorm van huidkanker, tellen wel mee in de statistieken. Het aantal patiënten dat gediagnosticeerd werd met zo'n vorm van huidkanker nam in de afgelopen vijf jaar met 48 procent fors toe.

118.000 nieuwe kankerpatiënten

In totaal kregen vorig jaar zo'n 118.000 mensen de diagnose kanker. Dat is dubbel zoveel als in 1990. Vergeleken met vijf jaar eerder kwamen er zo'n 13.000 kankerpatiënten bij. Eerder deze maand bleek echter dat de overlevingskans voor patiënten met kanker opnieuw is toegenomen.

Dat het aantal patiënten stijgt, komt volgens bijzonder hoogleraar Valery Lemmens door de vergrijzing. "Deze stijging komt door de bevolkingsgroei en de vergrijzing, omdat mensen op een oudere leeftijd een grotere kans op kanker hebben", vertelt Lemmens in het AD.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Feiten en fabels over winterzon: zo verklein je de kans op huidkanker

Borstkanker

Na huidkanker is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Het aantal vrouwen met een nieuwe diagnose borstkanker ligt al een aantal jaar rond de 15.000. Ieder jaar krijgen 120 mannen de diagnose borstkanker.

Prostaatkanker

De meest voorkomende vorm van kanker bij mannen is prostaatkanker. "Sinds er bij veel mannen een test wordt gedaan op prostaatkanker, wordt het vaak in een vroeg stadium opgespoord", zegt Lemmens in het AD. "Maar er zijn ook mannen die mogelijk onnodig voor prostaatkanker worden behandeld, omdat hun tumor langzaam groeit of weinig tot geen klachten geeft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overlevingskansen voor patiënten met kanker opnieuw toegenomen

Darmkanker

13.000 mensen werden vorig jaar gediagnosticeerd met darmkanker. Dat is minder dan voorgaande jaren. Dat komt door het bevolkingsonderzoek darmkanker, dat in 2014 is ingevoerd. Door dat onderzoek worden veel poliepen die kanker hadden kunnen veroorzaken tijdig opgespoord en weggehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe behandeling schakelt kankercellen in twee stappen uit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore