'Wangedrag stoppen'

'Al driehonderd overlastgevende asielzoekers op zwarte lijst geplaatst'

03 februari 2020 02:51 Aangepast: 03 februari 2020 02:59
Staatssecretaris Broekers-Knol Beeld © ANP

Al driehonderd overlastgevende en criminele asielzoekers zijn in de afgelopen maanden op een zwarte lijst terechtgekomen. Staatssecretaris Broekers-Knol van het ministerie van Justitie en Veiligheid hoopt wangedrag daardoor te stoppen. "Ze kunnen op deze manier goed in toom worden gehouden."

Dat schrijft De Telegraaf. Het ministerie van Justitie en Veiligheid maakte eind vorig jaar bekend dat mensen die in een opvang voor asielzoekers wonen en voor veel overlast zorgen op een Top X-lijst komen.

Landelijke lijst

De lijst wordt iedere maand samengesteld met gegevens van politie en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Daarmee komt 'de zwaarste groep overlastgevers door middel van een landelijke lijst goed in beeld' en kan de groep zo 'intensief worden aangepakt', schreef Broekers-Knol destijds.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overlastgevende asielzoekers mogen voortaan niet van terrein azc af

Driehonderd overlastgevers

Inmiddels staan er dus al zo'n driehonderd overlastgevende asielzoekers op de lijst. De zwarte lijst is een hulpmiddel om te zorgen dat de overlastgevers niet uit het oog worden verloren. De zwarte lijst wordt nu nog niet in alle asielzoekerscentra bijgehouden, maar de bedoeling is dat de aanpak in de eerste helft van dit jaar landelijk wordt uitgerold.   

'Streng regime'

Eind vorig jaar werd ook besloten dat overlastgevende asielzoekers naar een strengere Handhaving en Toezichtslocatie (HTL) moeten. Die locatie is afgelopen weekend in het Drentse Hoogeveen geopend. Eerder werden daar ook al lastige asielzoekers opgevangen, maar vanaf dit weekend mogen mensen die daar wonen niet van het terrein af en geldt er een 'streng regime'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Asielprocedure in Nederland veel strenger dan elders in Europa'

Op de locatie in Hoogeveen is plaats voor zo'n vijftig overlastgevende asielzoekers. De driehonderd personen die op de zwarte lijst staan, kunnen er dus niet allemaal worden ondergebracht.

'Onaanvaardbaar'

Het gaat om een relatief kleine groep asielzoekers die overlast veroorzaakt. Dan gaat het om bijvoorbeeld winkeldiefstal, vernieling en bedreiging. Volgens Broekers-Knol is dat 'onaanvaardbaar', ook omdat het draagvlak voor het asielsysteem zo wordt ondermijnd. Bij haar aantreden beloofde de staatssecretaris daarom de overlastgevende asielzoekers te stoppen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Syriër opgepakt in azc voor oorlogsmisdrijf: vernederde dode mensen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore