Groot onderzoek

CBS: Werklozen voelen zich ongezonder dan mensen met werk

03 februari 2020 01:11 Aangepast: 03 februari 2020 06:28
Een werkzoekende bij het UWV. Beeld © ANP

Mensen die betaald werk hebben voelen zich gezonder dan mensen die werkloos zijn. 90 procent van de werkenden voelt zich gezond, terwijl slechts 76 procent van de werklozen gezond zegt te zijn.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête onder 112.000 mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Al lang werkloos? Je bent geschikt voor meer banen dan je dacht

Groot onderzoek

De mensen werden gedurende meerdere jaren gevolgd. Zij beoordeelden in die periode zelf hun gezondheid. Daarbij viel het op dat werklozen niet alleen een slechtere gezondheid hebben dan werkenden, maar ook vaker uitersten rapporteren. Werklozen vinden hun gezondheid vaker 'slecht' of juist 'uitstekend'. Werkenden voelen zich daarentegen vaker 'goed'.

Ook blijkt dat mensen die zich gezonder voelen, vaker een baan vinden. Zo vond ruim 40 procent van de werklozen die zich 'uitstekend' voelde gedurende het onderzoek een baan. Van de werklozen die de gezondheid als 'slecht' bestempelden, vond slechts 7 procent een baan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wereldgezondheidsorganisatie: 'Tachtig procent van jongeren beweegt te weinig'

Gezonde mensen raken minder snel werkloos

Ook komen gezonde mensen minder vaak zonder werk te zitten en ervaren werklozen vaker een achteruitgang in gezondheid dan mensen met werk.

Hoewel de kans om een baan te vinden ook van andere kenmerken zoals leeftijd, geslacht en opleidingsniveau afhangt, is er volgens het CBS toch een duidelijk verband tussen de gezondheid en de kans op werk. "Ook als rekening wordt gehouden met al deze kenmerken, blijft overeind dat ervaren gezondheid samenhangt met de kans op het vinden, of juist verliezen van een baan."

Ben je nou nog werkloos?

De werkeloosheid in ons land is op dit moment nog lager dan voor de crisis. Nog maar 3,5 procent van de Nederlandse beroepsbevolking heeft geen baan. Toch heeft het UWV een lijst opgesteld van 15 beroepen waarin het nog steeds heel lastig is om aan werk t

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore