'Laatste bolwerk'

Zilveren Camera 2019 voor Syrië-serie fotograaf Eddy van Wessel

01 februari 2020 20:49 Aangepast: 02 februari 2020 08:20
Beeld © © Eddy van Wessel

Voor zijn reeks zwartwitfoto's van de val van het 'laatste bolwerk' van terreurbeweging IS heeft fotograaf Eddy van Wessel de Zilveren Camera 2019 gewonnen. Hij maakte de opnamen in maart vorig jaar bij de Syrische plaats Baghuz.

Het is de derde keer dat Van Wessel de belangrijke prijs voor de fotojournalistiek wint. Eerder deed hij dat in 2012 en 2015. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Ben van Meerendonck, die hetzelfde presteerde in 1950, 1958 en 1966.

'Overweldigende serie'

De jury noemt het werk van Van Wessel 'een overweldigende serie met dystopische beelden van een uittocht door een woestijn, waarbij het onderscheid tussen slachtoffer en dader minder voor de hand liggend is dan een simpel goed en kwaad' (hier is de hele serie te bekijken).

Volgens juryvoorzitter Marc Prüst draagt elk beeld iets bij aan het geheel. "Het neemt de kijker mee naar een wereld die ver afstaat van de gemiddelde burger in Nederland." De serie raakt bovendien aan de discussie in de Nederlandse samenleving over het terughalen van Nederlandse IS-kinderen, zei Prüst.

Fotograaf Eddy van Wessel met de Zilveren Camera. Fotograaf Eddy van Wessel met de Zilveren Camera.

De Zilveren Camera bestaat 71 jaar. De winnaar krijgt 10.000 euro en een wisseltrofee. Vorig jaar ging Cynthia Boll er met de fotoprijs vandoor voor haar serie Sinking Cities Jakarta.

Rondreizende expositie

Eerder werden de winnaars bekend in de verschillende subcategorieën. Zij dongen allemaal mee naar de hoofdprijs. Alle foto's zijn de komende tijd te zien in een rondreizende expositie, die begint in Museum Hilversum. Tien beelden maken nog kans op de Publieksprijs, die later bekend wordt gemaakt.

Verder werd bekend dat Ilvy Njiokiktjien de Prijs voor Storytelling heeft gewonnen voor haar project Born Free. De Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie ging naar Sabine van Wechum voor de serie In de ban van Hilmano.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eddy van Wessel wint Zilveren Camera 2015

Bijschrift bij de foto boven dit verhaal: een beeld uit de serie 'Het laatste bolwerk' waarmee fotograaf Eddy van Wessel de Zilveren Camera 2019 won.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore