Continu protest

Kick Out Zwarte Piet gaat elke drie maanden actievoeren

01 februari 2020 20:01 Aangepast: 01 februari 2020 20:13
Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet bij een actie tijdens de intocht in Eindhoven. Beeld © ANP

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet zal dit jaar voor het eerst elk kwartaal protesteren tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet bij het sinterklaasfeest. Dat is vandaag besloten tijdens een bijeenkomst op een plek die vooraf geheim was gehouden.

Dat gebeurde omdat een vorige vergadering van de actiegroep, afgelopen november in Den Haag, het doelwit werd van relschoppers. Ze gooiden met vuurwerk en vernielden ruiten en auto's.

Hele jaar door

Vandaag hadden zich volgens oprichter Jerry Afriyie ongeveer negentig aanhangers van Kick Out Zwarte Piet verzameld in de Willem Twee-toonzaal in Den Bosch. "We hebben veel ideeën besproken waarmee we het hele jaar door kunnen actievoeren", zegt Afriyie tegen RTL Nieuws. 

Dat de beweging continu wil protesteren, was in december al duidelijk geworden toen KOZP zijn vijfjarig bestaan vierde. Over de inhoud van de acties kan Afriyie nog niets zeggen. "Soms zullen we ze aankondigen, soms zal het een verrassing zijn. Maar we gaan ermee door tot ons doel is bereikt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Antizwartepiet-frontman Afriyie kan door bedreigingen niet bij zijn kinderen zijn

De actievoerders willen hun pijlen ook gaan richten op de antidiscriminatiebureaus. "Die houden zich nu soms afzijdig van de discussie", zegt Afriyie. "We willen dat deze bureaus zich op hun website uitspreken tegen Zwarte Piet. Nu doe ze dat vaak nog niet omdat ze zich niet in het debat willen mengen."

Mochten de bureaus geen gehoor geven aan de oproep, dan moeten ze volgens Afriyie rekening houden met acties.

Voor- en tegenstanders Zwarte Piet tegenover elkaar

Bij de sinterklaasintocht in Den Bosch kwamen ze elkaar weer tegen, de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore