Gigantische zwermen sprinkhanen zorgen voor problemen in verschillende landen in Oost-Afrika en Zuid-Azië. De vraatzuchtige insecten eten massaal gewassen op en bedreigen de voedselvoorziening voor miljoenen mensen.
Met het geluid van potten en pannen proberen boeren in Kenia de gigantische plagen sprinkhanen van hun land te verjagen. Maar het is zinloos: hun land wordt kaalgevreten. "Ze eten alles op en poepen alles onder. We sluiten onszelf maar op in huis", vertelt een boer aan AP.
Vliegende veelvraten
Kenia, Ethiopië en Somalië zijn op dit moment de landen in Afrika die het meeste last hebben van de plagen. De sprinkhanen kunnen zo’n 150 kilometer per dag afleggen en een gemiddelde zwerm kan in één dag evenveel voedsel verorberen als 35.000 mensen.
Het is de ergste sprinkhanenplaag in Kenia in 70 jaar. Het land is daardoor niet goed voorbereid op de komst van de dieren. Vliegtuigjes die pesticiden over de gewassen verspreiden moeten de sprinkhanen tegenhouden, maar de aantallen zijn zo groot dat het haast onbegonnen werk is.
De uitbraak van sprinkhanen begon in landen bij de Rode Zee, zoals Saoedi-Arabië en Jemen. Omdat in dat laatste land een oorlog woedt, konden de insecten niet goed worden bestreden en zich snel verspreiden naar andere landen.
Hoogste prioriteit
Ook Iran, India en Pakistan hebben met plagen te maken. Vooral Pakistan lukt het niet om de sprinkhanen onder controle te krijgen. Van katoenplanten, mais en tarwe blijft nauwelijks iets over.
De regering raadde inwoners eerder aan de insecten in hun gerechten te verwerken. Maar er valt niet tegen de invasie op te eten. De Pakistaanse regering heeft nu de noodtoestand uitgeroepen. Premier Imran Khan zegt dat het beschermen van de landbouwgronden en de boeren de hoogste prioriteit heeft.
Volgens deskundigen heeft de opmars van de sprinkhanen mogelijk te maken met klimaatverandering. Door cyclonen en hevige regenbuien konden de insecten zich goed voortplanten. Ook de warmere temperaturen van de oceanen zouden gunstig zijn voor de sprinkhanen.
Voedselonzekerheid
Volgens de Verenigde Naties moet direct actie worden ondernomen, om te voorkomen dat de sprinkhanen eitjes leggen en zich verder verspreiden. Er is zo’n 70 miljoen euro nodig om de insecten te kunnen bestrijden. Volgens de voedsel- en landbouworganisatie van de VN zijn al tienduizenden hectares aan gewassen verloren gegaan.
De kans is groot dat ook Zuid-Soedan en Oeganda problemen krijgen met de sprinkhanen. Het zou een grote voedselcrisis kunnen veroorzaken in een regio waar al zo’n 20 miljoen mensen te maken hebben met voedselonzekerheid.