'Ommezwaai'

12.000 registraties van doodgeboren kinderen: 20 keer meer dan verwacht

01 februari 2020 15:29 Aangepast: 02 februari 2020 08:21
Archieffoto

Ouders kunnen sinds een jaar hun levenloos geboren kindje laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Die wetswijziging blijkt erg populair: vooraf verwachtte het kabinet 550 inschrijvingen, maar de teller staat nu al op 12.372.

Initiatiefneemster Natasja Geyteman voelt zich dankbaar. "Ik ben blij dat er veel mensen zijn bereikt en er gebruik van hebben gemaakt", zegt ze tegen RTL Nieuws.

'Ommezwaai'

"Het is een stukje bewustwording, want achter elk nummertje zit een verdrietig verhaal", vertelt Natasja. "Ik ben heel blij dat ik van iets verdrietigs iets moois heb kunnen maken."

Over twee dagen is het op de kop af een jaar geleden dat de wet Basisregistratie Personen werd gewijzigd. Daarvoor registreerde de overheid doodgeboren kinderen niet. "Er is echt een ommezwaai gemaakt van systeemdenken naar kijken naar de menselijke kant."

'Eindelijk moeder van drie, niet twee'

Na jaren actievoeren voor erkenning, bekroonde de Eerste Kamer Natasja's strijd.

Natasja vond het onterecht dat haar in 2007 levenloos geboren dochter Jolie niet voor registratie in aanmerking kwam. Ze startte een petitie, waarna ze met 80.000 handtekeningen gesprekken met ministers en andere beleidsmakers afdwong.

Lange adem

"In het begin klonk het: 'Nee, daar is het systeem niet voor bedoeld, daar gaan we niet aan beginnen'." Natasja ondernam talloze ritjes naar Den Haag. "Er was veel overtuigingskracht voor nodig."

Haar argument was: kinderen die kort na de geboorte overlijden staan wel geregistreerd. "Waarom zou je doodgeboren kinderen dan niet kunnen inschrijven? Denk eens vanuit de menselijke kant."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindelijk erkenning voor doodgeboren kind: 'Haar dood is niet voor niets geweest'

Na jaren actievoeren werd haar wetsvoorstel aangenomen in de Kamer. Natasja werd overstelpt met berichtjes van ouders die hun doodgeboren kinderen lieten registreren. "Ik kreeg veel zoveel dankbetuigingen: de meeste digitaal, maar ook af en toe een kaartje."

De samenwerking die tussen het ministerie, Natasja, en alle ouders met de wens om hun ongeboren kindje ontstond, is de bron voor haar boek. "Dat was bijzonder. Ik kreeg veel vragen van mijn achterban, en de kennis die ik vanuit Den Haag meebracht werd echt als waardevol beschouwd." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Barbara wil per se een meisje en liet zich daarvoor in het buitenland behandelen

Naar verwachting wordt het dit jaar ook mogelijk voor niet-ingezetenen, bijvoorbeeld Nederlanders die in het buitenland wonen en inwoners van de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) hun levenloos geboren kinderen, kunnen inschrijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore