Coronavirus

Nederlands stel in quarantaine in Finland: 'Hier staat niet eens een stoel'

31 januari 2020 21:39 Aangepast: 01 februari 2020 13:34
Veel groter dan dit is de ruimte niet.

Twee bij drie meter, groter is het hutje niet. De deur kan nog net open zonder het bed te raken. En als het aan de Finse autoriteiten had gelegen, hadden de Nederlandse Toon (61) en Marjon (59) daar de komende elf dagen moeten doorbrengen in quarantaine. "Er staat hier nog niet eens een stoel."

Het lijkt erop dat de Finse gezondheidsautoriteiten net zo zijn overvallen door de geconstateerde coronabesmetting in het land als de twee Nederlandse vakantiegangers.

Toon en Marjon zaten maandag in hetzelfde busje als een Chinese vrouw waarbij het het coronavirus geconstateerd was. En dus moesten ze halsoverkop in quarantaine, besloot de Finse regering. Maar hoe? Daar was klaarblijkelijk nog niet goed over nagedacht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse toeristen in Finland in quarantaine vanwege coronavirus

Verlaten camping

"We zijn hierheen gelokt. We zouden 24 uur moeten doorbrengen in een 'heel mooi huisje', van alle luxe voorzien", vertelt Toon. "Nou het is hier zo groot als een privésauna, alleen dan zonder sauna. En al die luxe: er is een bed, een magnetron en een koffiezetapparaat en dat is het wel." 

Een stoel of tafel, een televisie, een kast: het is er allemaal niet. Het huisje is een kleine cabine op een verlaten camping in het hoge noorden van Lapland. 

En natuurlijk konden ze er wel om lachen: ze twijfelen er niet aan dat de Finse reactie sterk overtrokken is. De hilariteit was compleet toen een krat met levensmiddelen werd bezorgd. "De bezorger klopte aan en rende vervolgens hard weg", lacht Marjon.

Incubatietijd

Het idee was dat ze daar maximaal 24 uur zouden moeten doorbrengen, terwijl hun bloed zou worden onderzocht. Maar de persoon die hen dat had verteld, was niet helemaal op de hoogte van het hoe en wat van het coronavirus. Dat heeft een incubatietijd van maximaal veertien dagen, en ook op de laatste van die veertien dagen kan de ziekte nog opduiken. Tot die tijd valt er weinig te testen. 

De deur kan nog net open langs het bed De deur kan nog net open langs het bed

Dus toen een arts belde, werd het minder gezellig: Toon: "We kregen te horen dat we niet een dag, maar nog elf dagen hier moesten blijven. En we mochten absoluut niet weg. Goed, even naar buiten mochten we nog wel, want het is hier toch uitgestorven, maar we mochten verder met helemaal niemand contact hebben. Niet naar de winkel, niet naar een bar. Niets."

Daar kwam nog bij, dat er nog niet eens een fornuis in het huisje staat, dus ze zouden elf dagen op boterhammen met kaas en koffie moeten doorbrengen.

"Nou, ik heb gemeld: ze kunnen doen wat ze willen, maar ik ga hier echt geen elf dagen doorbrengen", zegt Marjon. "Uiteindelijk kregen we bericht dat we morgen waarschijnlijk hier worden opgehaald en ergens anders worden ondergebracht. Ze hebben ons nu een toplocatie beloofd." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit gebeurt er met de Nederlanders die terugkomen uit Wuhan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore