Ga naar de inhoud
Record gesneuveld

Eerste warmterecord van dit jaar: warmste 31 januari ooit gemeten

Vuurdoornbessen in de winter. Beeld © ANP

Het jaar is nog geen maand oud, maar het eerste officiële wamterecord is al een feit. In De Bilt werd vandaag een temperatuur gemeten van 12,3 graden. Daarmee is het de warmste 31 januari ooit.

Het vorige record van 12,1 graden werd gehaald in 1990, bevestigt Buienradar-meteoroloog Marjon de Hond. "De gemiddelde temperatuur ligt normaal op 6 graden. Vandaag halen we dus met gemak het dubbele."

Ook warme nachten

In het zuiden van het land was het deze vrijdag nog warmer. In het Limburgse Ell steeg het kwik zelfs tot 13,2 graden.

En ook 's nachts is het warm voor de tijd van het jaar: "Normaal liggen de temperaturen rond deze tijd rond de 1 graad. Ter vergelijking: vannacht is het 10 graden."

14 dagrecords

Vorig jaar kwam het in De Bilt tot veertien datum-warmterecords voor de maximumtemperatuur: vier in februari, drie in juni, vier in juli, twee in augustus en een in oktober. Alleen in oktober werd ook nog een kouderecord genoteerd.

Warme
Lees ook:
Warme winter: nu al teken en bloeiende bloemen, maar ook angst voor overlast

Deze verhouding is niet uitzonderlijk. Tegenover elk kouderecord in deze eeuw staan acht warmterecords. Dit is tekenend voor het sterk opwarmende klimaat.

Blijft nog even warm

Het blijft nog even warm voor de tijd van het jaar. Zaterdag komen de maxima mogelijk zelfs nog hoger uit, op ruim 12 graden tot lokaal 14 graden, maar daarbij worden geen warmterecords verwacht.

Het record voor 1 februari in De Bilt staat op 14,2 graden en werd gemeten in 1957.

Waar blijft de winter? Wij vragen het weerman Maurice

13:00