In busje met besmet persoon

Nederlandse toeristen in Finland in quarantaine vanwege coronavirus

31 januari 2020 14:29 Aangepast: 31 januari 2020 18:14
Wuhan, waar de besmette persoon vandaan kwam die bij Toon en Marjon in het busje zat Beeld © AFP

De Nederlandse toeristen Marjon (59) en Toon (61) zaten deze week drie uur lang in een busje in Finland met iemand bij wie het coronavirus is vastgesteld. Zij worden nu 24 uur afgezonderd om te worden getest op het virus.

"We vinden dit wel heel heftig", vertelt Toon (achternaam bekend bij de redactie) telefonisch aan RTL Nieuws. "Het begon hier een beetje als een geintje, van 'kijk al die Chinezen hier met die mondkapjes'. "Maar nu is dat ineens een stuk serieuzer." De Nederlanders hebben geen symptomen.

Toon en zijn vriendin Marjon hadden afgelopen maandag een bustoer in Finland. In diezelfde bus zat een vrouw bij wie later het coronavirus is aangetroffen. "Wij kwamen er gisteren bij toeval achter dat ze op zoek waren naar mensen die in de bus zaten. Dus lieten we onze gegevens achter. We werden vanochtend gebeld door het ziekenhuis."

Het ziekenhuis stelde een hoop vragen, en vervolgens was het afwachten. Tot rond 12:00 uur vandaag het telefoontje kwam dat ze zo snel mogelijk worden opgehaald om getest te worden op het virus. Ze moeten daar 24 uur in quarantaine blijven tot de uitslag van de test bekend is.

Even slikken

Dat was even slikken voor Toon en Marjon, maar ergens zijn ze ook wel blij dat ze worden getest. “Mocht het inderdaad corona zijn, dan zijn we er in elk geval vroeg bij. En anders, dan is er niets aan de hand", zegt Toon nuchter. "Wij hebben in ieder geval na morgen uitsluitsel." 

Hun vakantie laten ze in ieder geval niet verpesten. "We hebben al  veel mooie dingen gedaan hier. Dit zien we dan nu ook maar even als een activiteit voor hier", lacht Toon. "Maar het blijft natuurlijk wel een spannende dag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit wilden jullie weten over het coronavirus – en dit zijn de antwoorden

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore