Ga naar de inhoud
Dry January

Hele maand geen alcohol, zij hielden het vol: 'Met thee is het ook gezellig'

Steven (links), Silvian (midden) en Tijella hebben Dry January volgehouden.

Geen biertje, geen wijntje, niet eens een slokje. De Nederlandse variant van Dry January om een maand lang geen alcohol te drinken, Ik Pas, loopt bijna op zijn einde. Tienduizenden mensen deden mee, onder wie Steven, Silvian en Tijella. Ze kwamen grote en kleine obstakels tegen.

Dry January kwam een paar jaar geleden overwaaien uit Engeland, en we hebben er een Nederlandse variant van gemaakt. Onder de naam 'Ik Pas' proberen meer dan 30.000 Nederlanders een maand lang van de alcohol af te blijven. Het aantal mensen dat alcoholloos bleef deze maand, is waarschijnlijk zelfs groter omdat lang niet iedereen zich officieel heeft opgegeven.

Toch is het niet altijd makkelijk om 31 dagen lang geen alcohol te drinken, vertellen Steven, Silvian en Tijella.

Steven, 51 jaar:

"In december besloot ik vanaf januari te stoppen met roken. En weet je wat, dan stop ik ook meteen met drinken, dacht ik. Dus nu heb ik de hele maand niks gerookt en geen druppel gedronken. Het stoppen met roken was een grote uitdaging. Ik rookte toch wel drie pakjes zware Van Nelle per week. Dat ik niet meer rook, is lastiger dan niet drinken.

Ik was geen enorme drinker, maar als ik een avond ging doorzakken met mijn beste vriend, konden we samen toch een kratje bier wegwerken. Gelukkig deed hij deze maand ook mee. We hebben elkaar drie keer gezien in januari. Maar in plaats van bier dronken we nu thee. Avondmelange, ken je die? Het bevalt eigenlijk prima.

De gesprekken die we deze maand nuchter voerden, waren van en heel ander niveau dan met alcohol. Het was diepzinniger. En ik kon ze me de volgende ochtend beter herinneren. Aan roken wil ik echt niet meer beginnen. Met alcohol ligt dat anders, ik zal best weer eens een biertje drinken. Maar ik weet nu: thee met avondmelange is ook gezellig."

Silvian, 43 jaar:

"Ik kom uit een echt horecagezin. Ik ben vanaf mijn 12de jaar min of meer opgegroeid in de kroeg. Bovendien woon ik in Amsterdam, het is heel normaal om even tussendoor een borreltje te doen. Het genieten van een drankje was voor mij een gewoonte geworden, terwijl mijn vrouw geen druppel drinkt. Ik dronk wel elke dag, Bacardi-cola soms, meerdere biertjes.

Ik hoorde verhalen over wat het met je lichaam doet als je stelselmatig alcohol drinkt. Twee weken voor kerst hoorde ik van Dry January en ik dacht: weet je wat, ik ga de uitdaging aan. Als ik het niet kan, dan weet ik dat ik te gehecht ben aan alcohol. De eerste vijf dagen waren ronduit klote. Je hebt de gewoonte om in de supermarkt nog even een biertje te halen. Dat moet uit je systeem, dat is lastig. Ik voelde me onrustig. Maar na vijf dagen ging het steeds beter. Het drinken van alcohol zat gewoon echt tussen mijn oren.

Er waren uitdagingen. Vorige week ging ik met mijn schoonfamilie naar een wokrestaurant. Mijn zwager houdt wel van Bacardi-cola, net als ik. Soms dronken we samen een fles leeg. Hij vroeg nu ook of ik er eentje wilde. Toen ik zei dat ik een maand niet dronk, zei hij: ach joh, het kan wel. Maar ik bleef erbij. Het voelde wel goed. Als je eenmaal hebt besloten dat je helemaal niks gaat drinken, is het makkelijker." 

Tijella, 30 jaar:

"Doordeweeks dronk ik al nooit, in het weekend lustte ik wel een wijntje. En soms, als ik uitging, dronk ik meer. Dat ik meedeed aan Dry January was een spontane actie. Op 2 januari dacht ik: ik ga het gewoon doen.

Ik kwam voor uitdagingen te staan. Toen ik met een vriendin naar de sauna ging bijvoorbeeld. Normaal gesproken drinken we dan wat. En ook was mijn dochter deze maand jarig. Ook dat is een moment dat je gewoonlijk een wijntje neemt. Ik kreeg nu meerdere keren te horen: waarom neem je er niet gewoon eentje? Mensen moedigen eerder aan om wel te drinken dan om niet te drinken. Apart hoe dat werkt.

Ik dacht, ik wil deze uitdaging eens af kunnen maken. Ik neem me vaker voor om te diëten of gezonder te leven. Maar ik hou het nooit vol. Zo besloot ik in januari ook om geen dranken met prik te drinken. Maar ja, gisteren heb ik toch weer wat gedronken. Dan baal ik achteraf wel van mezelf. Hoe het komt dat ik Dry January dan wel volhoud? Alcohol in je lichaam is toch wat anders. Het doet iets met je gemoedstoestand. De laatste week merk ik ook dat ik makkelijker slaap."

Dit doet het met je lichaam:

Om deze vier gezondheidsredenen zou je een keer moeten proberen een maand niet te drinken.

1. Je lever kan zich herstellen. Je moet je voorstellen dat je lever alcohol altijd voorrang geeft. Andere gifstoffen die afgebroken moeten worden, moeten dus wachten. Als je een tijd niet drinkt, kan je lever zich herstellen en zijn andere werkzaamheden oppakken.

2. Zonder alcohol slaap je beter. De kwaliteit van je slaap wordt namelijk beter. De zogenoemde REM-slaap, waarin je je emoties en informatie van de dag verwerkt, wordt beter als je  niet drinkt. Je lichaam hoeft namelijk minder energie te steken in de afbraak van alcohol en kan zich meer focussen op de REM-slaap. Daardoor voel je je fitter en meer uitgerust.  

3. Je immuunsysteem wordt sterker. Je bent minder vaak ziek. 

4.) Je valt af. Een wijntje is 82 kcal. Een mixje is goed voor 146 kcal (vergelijkbaar met een kroket). Stoppen met drinken betekent dus minder inname van calorieën. Bovendien zorgt alcohol voor een ander vervelend effect; het vertraagt de afbraak van vet uit je voeding. Als je dus niet drinkt heb je dat probleem niet. Je valt dus af. Hoeveel, dat verschilt per persoon. 

Half uur eerder sterven per glas alcohol: 'Dan val ik zo dood neer'

02:37
Waar in Nederland wonen de grootste probleemdrinkers? We namen een kijkje.