Quarantaine

Dit gebeurt er met de Nederlanders die terugkomen uit Wuhan

31 januari 2020 17:46 Aangepast: 31 januari 2020 17:46
Een Franse evacuatievlucht vertrok eerder vandaag al uit Wuhan Beeld © EPA

Het duurt niet lang meer voordat er zo'n 20 Nederlanders geëvacueerd worden uit de Chinese provincie Hubei. Wat hen bij terugkomst in Nederland precies te wachten staat, is nog onduidelijk. Thuisquarantaine is een optie, maar dat kan niet zomaar.

De evacués hoeven de reiskosten en kosten voor quarantaine niet zelf te betalen. En ze worden eerst getest op het virus, als blijkt dat iemand besmet is, mag diegene niet mee. Bij terugkomst moeten de Nederlanders 14 dagen in quarantaine. Maar waar dat precies moet, is nog onduidelijk.

Thuis in quarantaine

De Nederlandse ambassade heeft de Nederlanders laten weten dat quarantaine in een thuissituatie ook tot de mogelijkheden behoort. Het RIVM denkt dat deze optie makkelijk te volgen is. "Het is belangrijk dat er een aparte kamer is waar de persoon kan blijven en er moet iemand in de buurt zijn die eventueel bij problemen kan alarmeren."

Helemaal afzonderen van de buitenwereld is niet nodig. "Zolang de GGD op de hoogte wordt gebracht bij problemen, kunnen mensen gewoon thuis blijven." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit wilden jullie weten over het coronavirus – en dit zijn de antwoorden

Het ministerie inventariseert momenteel wat de thuissituatie is van de mensen die terugkomen naar Nederland. Thuisquarantaine wordt als optie genoemd, maar 'een daartoe aangewezen locatie' voor quarantaine hoort ook tot de mogelijkheden.

Andere landen

In andere Europese landen zitten evacués niet in thuis in quarantaine. In Frankrijk is er plek gemaakt op een vakantieresort in de buurt van Marseille. Italië en Duitsland zetten de mensen op een militaire basis. En Spanje heeft een ziekenhuis geregeld. 

Vacanciel hotel club-resort in de buurt van Marseille. Vacanciel hotel club-resort in de buurt van Marseille.

Christmas Island

Australië pakt het anders aan. De mensen die terugkomen uit China moeten in een detentiecentrum op Christmas Island verblijven. Dat detentiecentrum werd in de jaren 80 gebruikt om vluchtelingen op de vangen. Australië heeft te maken met andere aantallen dan Nederland, er wordt gesproken over 600 Australiërs die uit de provincie Hubei worden geëvacueerd. "Ik heb geen andere plek die ik snel kan inrichten waar we misschien honderden mensen moeten onderbrengen. Christmas Island is juist gebouwd voor zo'n situatie", zei de Australische minister van Binnenlandse Zaken eerder.

De Nederlanders in Hubei wachten nu nog op bericht wanneer ze terug naar Nederland gaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat dit 'mogelijk dit weekend' gebeurt.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore