Op Terschelling

Identiteit van in 1967 aangespoelde zeeman bekend door DNA-onderzoek

31 januari 2020 01:16 Aangepast: 31 januari 2020 01:18
De zeeman spoelde in 1967 aan op het strand van Terschelling. Beeld © ANP

Het lichaam van een onbekende man die in 1967 aanspoelde op het strand van Terschelling is geïdentificeerd. Het gaat om Kees van Rijn, het 22-jarige bemanningslid van een schip dat tijdens een zware storm verging op de Noordzee.

Dat meldt de politie. De onbekende dode kon na meer dan een halve eeuw worden geïdentificeerd dankzij een nabestaande die DNA had afgestaan.

Andere onbekende dode

Die nabestaande kwam op het idee om DNA af te staan, nadat hij eerder deze winter had gehoord van de identificatie van een andere onbekende dode. De in 1953 aangespoelde Andries Penning werd in november geïdentificeerd, nadat zijn 69-jarige zoon DNA had afgestaan.

Hij was de kapitein van kustvaarder De Westland, een schip dat in de nacht van de watersnoodramp verging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aangespoeld lichaam op Terschelling na 66 jaar geïdentificeerd

Bemanningslid KW37 Orion

Nu is er dus opnieuw een aangespoelde onbekende dode geïdentificeerd. Kees van Rijn was 22 toen hij als bemanningslid van de KW37 Orion op 28 oktober 1967 tijdens een zware storm om het leven kwam.

Ook de vijf andere bemanningsleden kwamen daarbij om. Alleen de schipper, Jan Nijgh, is nooit gevonden. De destijds 26-jarige matroos Arie van der Plas kon door het DNA-onderzoek al in 2018 worden geïdentificeerd.

DNA-databank

De politie vraagt familie van vermisten van wie geen DNA is vastgelegd, om alsnog een afspraak te maken. "Dat er nu een nieuwe match is, is geweldig nieuws. Maar de tijd dringt", meldt een teamleider van het Landelijk Bureau Vermiste Personen.

De kans op identificatie is namelijk het grootst bij eerstegraads familieleden, zoals broers, zussen, kinderen of ouders. "Ik hoop dat nabestaanden niet meer twijfelen, maar ook DNA afstaan als ze iemand in hun familie missen."

Al deze DNA-profielen worden in de DNA-databank opgenomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore