Opgelicht?

Museum ruziet over aankoop schilderij van 'gehackte' kunsthandelaar

30 januari 2020 23:42 Aangepast: 31 januari 2020 09:21
Bezoekers in het Rijksmuseum Twenthe bij een thematentoonstelling in 2017. Beeld © ANP

Het Rijksmuseum Twenthe heeft het aan de stok met een Londense kunsthandelaar over de aankoop van een schilderij. Het aankoopbedrag van bijna 3 miljoen euro zou door een hack terecht zijn gekomen bij fraudeurs.

Het gaat om een werk van de 19de-eeuwse Engelse landschapsschilder John Constable. Museumdirecteur Arnoud Odding kocht in 2018 een schilderij van kunsthandelaar Simon Dickinson. Hij maakte daarvoor naar eigen zeggen 2,9 miljoen euro over naar een rekeningnummer dat hij had gekregen van Dickinson. 

Neprekening in Hongkong

Die zei daarna dat het niet zijn rekeningnummer was, maar van fraudeurs die zich op een of andere manier hadden binnengedrongen in het e-mailverkeer tussen de twee partijen. Het geld zou zijn terechtgekomen op een neprekening in Hongkong.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Consumentenbond: 'Betaal slachtoffers bankfraude guller'

Odding spreekt van een zogeheten 'man-in-the-middle-attack', waarbij hackers zich toegang zouden hebben verschaft tot een van de mailservers. Maar hij benadrukt: "Ons systeem was veilig, wij waren up-to-date. We hadden aanwijzingen dat het bij Dickinson niet zo was."

Rechtszaak in Londen

De zaak wordt uitgevochten voor een rechter in Londen. Daarom zegt Odding dat hij er niet veel meer over kan vertellen. Hij weerspreekt dat zijn Enschedese kunstinstelling is opgelicht: "Wij hebben het schilderij gewoon gekocht. Of Dickinson is opgelicht, moet de rechter zeggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oplichters hacken werkmailadressen om zo je salaris te kunnen stelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van