Coronavirus

KLM staakt vluchten naar China, ministerie past reisadvies aan

30 januari 2020 16:50 Aangepast: 30 januari 2020 18:33
Een Boeing 747 van KLM in de speciale jubileumuitvoering (archieffoto). Beeld © Getty

KLM legt ook zijn vluchten stil op Peking en Shanghai. Gisteren schrapte de maatschappij de andere bestemmingen in China al. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bovendien het reisadvies voor China aangepast in verband met het coronavirus.

Het ministerie raadt reizigers af nog langer naar de Chinese provincie Hubei te gaan, waar ook Wuhan ligt, de stad waar het nieuwe coronavirus zijn oorsprong heeft. Reizen door andere delen van China moeten alleen worden gemaakt als het noodzakelijk is.

Vluchten naar China

De KLM legt de vluchten op Peking en Shanghai stil na dit weekend om nog zo veel mogelijk reizigers in staat te stellen terug naar Nederland te vliegen. Zondag vertrekken daarom nog twee vluchten vanaf Schiphol.

Eerder kondigde KLM al aan de vluchten op Chengdu, Hangzhou en Xiamen op te schorten vanwege teruglopende boekingen. Dat gebeurde per vandaag en morgen. De vluchten naar Peking en Shanghai worden zeker een week opgeschort, tot zondag 9 februari.

Ook KLM-zustermaatschappij Air France maakte vandaag al bekend dat het alle vluchten stillegde. Onder het cabinepersoneel was onrust ontstaan. 

De kaart die hoort bij het herziene reisadvies voor China. De kaart die hoort bij het herziene reisadvies voor China.

Bij het nieuwe reisadvies verwijst het ministerie van Buitenlandse Zaken naar de Chinese overheid, die 'zeer strenge maatregelen neemt om verdere verspreiding' van het virus te voorkomen. 

Openbare leven 'tot stilstand gekomen'

"Reis niet naar de provincie Hubei", zegt het ministerie. "U kunt Wuhan en andere grote steden in de provincie Hubei niet over de weg, met de trein en door de lucht in- of uitreizen. Reis alleen naar de rest van het Chinese vasteland als dit noodzakelijk is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overheid vergoedt toch quarantaine van Nederlanders uit China

Op het hele Chinese vasteland is het openbare leven 'zo goed als tot stilstand gekomen', zegt het ministerie. Er zijn strenge reisbeperkingen en er is steeds minder openbaar vervoer. Ook zijn er steeds minder (inter)nationale vluchten.

Zeer grote impact

"De Chinese overheid raadt iedereen aan zo veel mogelijk binnen te blijven. Scholen, toeristische locaties, openbare voorzieningen en veel bedrijven en overheidsorganisaties zijn tot nader order gesloten."

De maatregelen hebben een 'zeer grote impact op het dagelijks leven', meldt het ministerie. "De Nederlandse ambassade in Peking volgt de situatie op de voet."

Dit zijn de gevaren van het nieuwe coronavirus

Longarts Sander de Hosson legt uit wat het 'Chinese' coronavirus voor ons betekent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore