Ga naar de inhoud
Roken uitbannen

NS stopt met verkoop tabak, in oktober alle stations rookvrij

Een 'rookcirkel' op het station van Amersfoort.

De NS gaat het roken verder uitbannen. Per 1 april stopt de NS met de verkoop van rook- en tabakswaren op alle stations. Verder zullen alle stations per oktober rookvrij zijn. Dat staat in een brief aan alle ondernemers die in handen is van RTL Nieuws.

Op de 136 verkooppunten die in eigendom zijn van de NS zullen vanaf 1 april 2020 geen rook- en tabakswaren meer verkocht worden. Het gaat om alle kiosken en de ruim twintig StationsHuiskamers.

Alle zakelijke relaties zijn per brief geïnformeerd over deze maatregelen.

Stations per 1 oktober rookvrij

ProRail wil verder dat alle stations in oktober rookvrij zullen zijn. "We zijn al bezig om op de 390 stations de zuilen en palen te verwijderen. Op honderd stations zijn nu nog rookvoorzieningen. Het is de bedoeling dat alle stations in oktober rookvrij zullen zijn", zegt een woordvoerder van ProRail. 

ProRail
Lees ook:
ProRail wil alle stations helemaal rookvrij maken

Verkoop stoppen

Niet alleen winkels in handen van de NS verkopen sigaretten op stations. Voor alle andere huurders van winkels geldt dat ze zelf kunnen kiezen wanneer ze stoppen met de verkoop van sigaretten. Zoals de boekhandels van AKO en Bruna en de Albert Heijns.

Een NS-woordvoerder laat weten dat de verwachting is dat ook zij op korte termijn stoppen met de verkoop. "Iemand moet de eerste zijn. Wij hebben de eerste stap gezet."

Invulling van ambitie

De NS schrijft verder in de brief dat er geen nieuwe contracten meer afgesloten zullen worden met huurders die rook- en tabakswaren willen verkopen. 

'NS wil graag stations van wereldklasse bieden en neemt daarbij verantwoordelijkheid voor een duurzame en verantwoorde invulling van die ambitie', zo staat in de brief. 'Verkoop van rook- en tabakswaren in onze winkels past hier niet meer bij'.

Stations rookvrij

ProRail en de NS hebben de ambitie om stations stapsgewijs helemaal rookvrij te maken. Sinds 1 januari 2004 geldt een rookverbod op stations en in de trein. Dit verbod geldt voor stationshallen, trappen, liften, tunnels en in overkapte stations. Wel zijn er nog rookzones op stations ingesteld.

Die zullen per 1 oktober dus ook verleden tijd zijn.

Stoppen met roken?

02:20
"Pas als ik kanker krijg."

'Anderen kunnen het ook'

De NS en ProRail brengen een rookvrije generatie dichterbij, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis in een reactie. De bijdrage van de twee bedrijven is breder dan alleen 'de grote omslag naar rookvrij die nu op alle stations gaat plaatsvinden', stelt hij.

"Ook omdat andere bedrijven hiermee verder aan het denken gezet worden over het stoppen met tabaksverkoop. Want als zo’n groot bedrijf als NS het kan, kunnen andere het ook. Over een paar jaar kijken kinderen je glazig aan als je vertelt dat je vroeger mocht roken op een perron", voorspelt Blokhuis.