Jeugdzorg

Oproep: heb jij een zwijgcontract aangeboden gekregen?

02 februari 2020 10:58
Beeld © Getty Images

RTL Nieuws doet onderzoek naar zwijgcontracten. Recent kwam een voorbeeld in het nieuws: een familie moest een zwijgcontract ondertekenen om een waarschijnlijk onterechte beschuldiging van kindermishandeling te laten verdwijnen.

Om het langlopende dossier te sluiten gingen de ouders in onderhandeling met Veilig Thuis. Die organisatie legde de ouders het zwijgen op door in een contract te zetten dat de ouders niet met de pers mochten praten.

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd deed onderzoek en concludeerde dat er sprake was van een zwijgcontract. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws wil weten of dit vaker gebeurt en doet daarom een oproep.

Herken je dit?

Heb jij iets soortgelijks meegemaakt? Was er een (jeugd)zorgorganisatie die jou een vaststellingsovereenkomst of zwijgcontract heeft aangeboden? Of ken je zo'n verhaal uit je omgeving? Neem dan contact met ons op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister wil zwijgcontracten verbieden na dood 21-jarig hockeytalent

Veilig en betrouwbaar

Wij begrijpen dat het juist in dit soort gevallen moeilijk is om met een journalist te praten. Het is daarom belangrijk om te benadrukken dat we zeer zorgvuldig met je informatie omgaan. Voor je iets met ons deelt, zullen we goede afspraken maken over je anonimiteit en veiligheid. Ook zullen we nooit zonder jouw toestemming informatie naar buiten brengen.

Hoe neem je contact met ons op?

Je kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen:

  • Mail naar onderzoek@rtl.nl 
  • Bel ons op 035-6718703 of stuur een berichtje via Whatsapp op 0683150859.
  • Stuur een brief naar RTL Nieuws t.a.v. onderzoeksredactie, postbus 15016, 1200 TV Hilversum.

Publeaks: voor anonieme tips

RTL Nieuws is aangesloten bij Publeaks.Dat is een website die bronnen en klokkenluiders in staat stelt om documenten en bestanden anoniem te delen met de pers.

Heb je een belangrijke tip of een verhaal? Dan kun je dat hier melden. Alle informatie die wij krijgen via Publeaks wordt volledig anoniem en vertrouwelijk behandeld. De tip krijgen wij binnen zonder dat de naam van de melder te zien is. Ook verloopt de melding via een speciale browser. Je privacy en veiligheid zijn dus gewaarborgd.

Voor een volledige uitleg klik hier. Daar kun je ook je verhaal vertellen en tip(s) doorgeven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore