'Machtsmisbruik'

Schapen van blinde fokker in beslag genomen: 'Ik was pissig, maar kon niets doen'

30 januari 2020 19:18
Schapen ter illustratie

De blinde schapenfokker Henk van der Sar is gistermiddag al zijn tachtig schapen kwijtgeraakt. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft de schapen in beslag genomen, omdat de dieren volgens hen in slechte omstandigheden zijn aangetroffen. De schapenfokker uit Slagharen is het er niet mee eens: "Er is sprake van machtsmisbruik."

De 56-jarige Van der Sar is er kapot van. "Ik had een goede band met mijn schapen, vrijwel de meeste ken ik. Dinsdagavond heb ik nog twee lammetjes op de wereld gezet. Ook die zijn meegenomen", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Blind

De inbeslagname kwam vrij onverwachts voor de schapenfokker. "Ik hoorde gisteren pas om 14.00 uur in de middag dat er een vrachtwagen was besteld om ze op te halen", vertelt Van der Sar. "Het was heftig om mee te maken en ik was pissig, maar kon niks meer doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Friet, chips, worst en witbrood: Britse tiener blind door slecht eetpatroon

"Ze doen het om mij mentaal te breken", zegt Van der Sar. "In mijn beleving is het machtsmisbruik." Volgens hem beperkt zijn blindheid hem in zijn arbeidsproductiviteit, maar gaat het verzorgen van de schapen goed.

Welzijn van de dieren

"De dieren waren gezond. Een aantal dieren zijn wat ouder en kreupel. Maar dat kan als je zoveel schapen hebt", vertelt Van der Sar. Reinard Evers van Schapendokter.nl kwam de afgelopen weken samen met zijn collega's vaker over de vloer bij de schapenfokker voor inspectie.

"Ik was er een paar weken geleden nog om een inspectie uit te voeren. Toen leek er niet zoveel aan de hand", vertelt Evers. "Voor een inbeslagname moet de situatie wel schrijnend zijn. Dat was hier zeker niet het geval."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dronken schaap in weiland Beverwijk: 'Ze waggelde door de wei'

'Slechte conditie'

Paula de Jonge van de NVWA geeft aan dat de dieren zijn aangetroffen in een slechte leefomgeving. "De schapen hadden een slechte conditie, er was geen beschutting voor pasgeboren lammeren en de hygiëne en het voer waren niet in orde", meldt de Jonge.

De schapen zijn volgens haar meegenomen omdat er eerder overtredingen op het gebied van dierenwelzijn bij de fokker zijn vastgesteld. Sindsdien heeft de NVWA geen verbetering gezien. "Het heeft niet te maken met zijn handicap, we kijken puur naar de omstandigheden van de dieren."

Dieren terug?

Of Van der Sar zijn dieren terugkrijgt, ligt volgens De Jonge aan de schapenfokker zelf. Hij zou dan de leefomgeving van de schapen moeten verbeteren.

Donderdagmiddag komt de zaak voor in de rechtbank. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore