Nederland

Extra onderzoek naar ongeluk met zitmaaier waarbij Fleur (6) doodgereden werd

30 januari 2020 12:30 Aangepast: 30 januari 2020 12:49
Archieffoto Beeld © iStock

De 6-jarige Fleur kwam in september 2018 in Kampen om het leven nadat ze was aangereden door een grasmaaier. Vandaag begon de rechtszaak tegen de bestuurder van de zitmaaier, en de rechter vroeg meteen al om extra onderzoek in de zaak.

De 21-jarige Kampenaar Daniël V. maaide in opdracht van de gemeente het grasveld dat als schoolplein werd gebruikt door basisschool Villa Nova in Kampen. Bij het achteruitrijden zag hij Fleur over het hoofd.

Technische staat

Zij kwam onder de wielen van de grasmaaier terecht. Ze overleed enkele dagen later aan haar verwondingen.

De rechtbank wil dat er onder meer verder wordt gekeken naar de technische staat van de grasmaaier en naar afspraken die destijds door de gemeente met scholen zijn gemaakt. Ook moet de leerkracht worden gehoord die als eerste op de plek van het ongeluk was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Meisje (6) overleden aan verwondingen na ongeluk met grasmaaier

Wat gebeurde er?

12 september 2018. De 6-jarige Fleur is met een groepje aan het spelen in de pauze op een veldje bij de Kampense basisschool Villa Nova. Ondertussen is een gemeentemedewerker aan het maaien op een veldje naast de school.

De bestuurder ziet  het groepje kinderen op het gras spelen. Hij toetert en geeft aan dat ze weg moeten gaan. Als hij denkt dat de kinderen weg zijn, rijdt hij achteruit. Even daarna ziet hij het meisje vallen. Hij remt, maar de machine rijdt nog even door. Mogelijk stond de maaier in een verkeerde stand en stopte de machine daardoor niet direct.

Het meisje overlijdt een paar dagen later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Dood door schuld

Daniël V. wordt dood door schuld ten laste gelegd. De gemeente Kampen deed al onderzoek naar de grasmaaier. Daaruit bleek dat de zitmaaier een forse dode hoek had. Inmiddels zijn dit soort maaiers voorzien van achteruitrijcamera's en zwaailampen.

Dat de gemeente de grasmaaiers aanpaste, is een wenselijke reactie van de maatschappij om dergelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen, zei de officier van justitie. "Maar die aanpassingen zeggen niets over de schuldvraag van dit ongeval."

Het is nog niet bekend wanneer de strafzaak wordt behandeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Maatregelen na dood Fleur (6) door grasmaaier: 'Dit mag nooit meer gebeuren'

Hoe kan de veiligheid worden verbeterd?

  • Rust maaimachines uit met achteruitrijcamera's en een zwaailamp.
  • Er moeten betere afspraken komen tussen scholen en gemeenten over het moment van maaien. Zo zou er nooit gemaaid moeten worden tijdens de pauzes, of als de scholen net beginnen of juist net uit zijn.
  • Bestuurders moeten beter worden getraind.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore