Ga naar de inhoud
Ook bof, mazelen en rode hond

RIVM ziet spectaculaire stijging aantal HPV-vaccinaties

Ter illustratie Beeld © ANP

De vaccinatiegraad tegen bof, mazelen en rode hond (BMR) is in 2019 voor het eerst in 7 jaar licht gestegen. Het aantal meisjes dat zich liet inenten tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, is vorig jaar zelfs spectaculair gestegen.

Dat meldt staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid op basis van onderzoek door het RIVM, schrijft AD. De exacte stijging wordt pas later bekendgemaakt, maar volgens het onderzoeksinstituut is er nu al een lichte stijging te zien voor de BMR-inentingen. 

Spectaculaire stijging

Van in 2004 en 2005 geboren meisjes was eerder 50 en 54 procent beschermd tegen HPV. Inmiddels heeft 72 procent van meisjes die zijn geboren in 2006 een inenting tegen het virus. Het RIVM noemt die stijging spectaculair.

Den
Lees ook:
Den Haag komt met aanvalsplan tegen 'zorgwekkende vaccinatiegraad'

Blokhuis geeft aan dat hij tevreden is met de stijging. "We blijven hard werken om het nog beter te doen, maar ik beschouw dit als belangrijke signalen dat we de goede kant op gaan."

Volgens Blokhuis is de stijging een gevolg van de inzet op voorlichtingen en campagnes. Ook is de vaccinatiegraad de afgelopen jaren een steeds belangrijker punt geworden op de politieke agenda.   

In 2018 lieten nog minder ouders hun kinderen inenten

01:46
'Ik weet niet wat de bijwerkingen zijn', was toen een van de argumenten.