Onderwijs-cao

Minister Slob: volgende kabinet moet loonkloof in onderwijs dichten

30 januari 2020 00:19 Aangepast: 30 januari 2020 06:38
Beeld © ANP

Leerkrachten in het basisonderwijs moeten net zoveel gaan verdienen als hun collega's in het voortgezet onderwijs. Daarom moet er uiteindelijk één cao komen voor al deze leraren samen. Dat bevestigt onderwijsminister Arie Slob aan RTL Nieuws.

Zelf gaat hij daar deze kabinetsperiode niet meer mee aan de slag, vertelt hij aan de vooravond van nieuwe onderwijsstakingen.

Een nieuwe cao wordt afgesloten door de werkgevers en werknemers in het onderwijs. Als zij de loonkloof tussen basis- en middelbaar onderwijs willen dichten, moet het kabinet er flink wat geld bij leggen. Nog heel wat meer dan er de afgelopen jaren al bijkwam voor mensen die op de basisschool werken.

Geen extra investering 

Het ministerie van Onderwijs zegt in deze regeerperiode al 895 miljoen euro in het basisonderwijs te hebben geïnvesteerd, maar de basisschoolleraren willen dat daar nog structureel 560 miljoen bij komt.

Slob pleit voor een nieuwe cao op termijn, maar wil daar nu geen extra geld voor uittrekken. "Waar we bijdrages kunnen leveren zullen we het niet nalaten, maar er zijn ook voor mij soms ook grenzen aan wat er wel en niet kan." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PvdA wil half miljard extra voor onderwijs: 'Gigantisch probleem'

De Onderwijsraad adviseerde vorig jaar ook al voortaan leerkrachten en leraren onder te brengen in één gezamenlijke cao, met één loongebouw en geharmoniseerde functies. Slob noemde dat toen 'een indringend advies aan de sociale partners om hierin hun verantwoordelijkheid te nemen'.

Het is 'te gemakkelijk' dat Slob de bal bij een nieuw kabinet neerlegt, reageert vakbond CNV Onderwijs. De bond wil meteen afspraken maken met het kabinet en de werkgevers 'over hoe we dit doel binnen afzienbare termijn kunnen bereiken'.

Zoveel geld gaat er nu naar het onderwijs

De vakbonden kondigden vorig jaar een landelijke onderwijsstaking aan omdat ze wilden dat er meer geld werd geïnvesteerd in het onderwijs.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore