'Florerende cultuur'

Minister wil corso's en Zomercarnaval op Werelderfgoedlijst

29 januari 2020 16:51 Aangepast: 29 januari 2020 16:52
Praalwagens tijdens de Bloemencorso van Zundert in 2017. Beeld © ANP

Bloemencorso's en het Zomercarnaval weerspiegelen de culturele diversiteit van Nederland, vindt minister Ingrid van Engelshoven. Daarom moeten de Nederlandse bloemen- en fruitcorso's en het Rotterdamse Zomercarnaval volgens haar worden opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Cultuurminister Van Engelshoven wil de corso's en het carnaval voordragen voor de Internationale Immaterieel Erfgoed-lijst. Het Werelderfgoedcomité bepaalt uiteindelijk of ze daadwerkelijk op de lijst verschijnen. 

Molenaar

Op de lijst van Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, staan allerlei nationale en regionale tradities. Doel van de lijst is bescherming en waardering voor gebruiken, rituelen, feesten en ambachten. Het Ambacht van de Molenaar werd in 2017 als eerste Nederlandse element ingeschreven op de lijst. 

Volgens Van Engelshoven floreert de corsocultuur in Nederland. "Van kleurrijke voorjaarscorso’s in de Bollenstreek tot de creatieve praalwagens met dahlia’s in bijvoorbeeld Zundert of Lichtenvoorde."

Zomercarnaval

En het Zomercarnaval Rotterdam, ooit begonnen als een Antilliaans festival en bedoeld om de ontmoeting tussen verschillende culturen te bevorderen, is uitgegroeid tot een multicultureel festival, zegt ze. "Immaterieel erfgoed verbindt mensen en verleent hun een gevoel van identiteit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Unesco schrapt Belgisch carnavalsfeest van lijst cultureel erfgoed

Met de nominatie volgt ze het advies van de Raad voor Cultuur. De zogenoemde corsokoepel, die een aantal corso’s vertegenwoordigt, en de Stichting Zomercarnaval Nederland moeten nog wel aan de bak: er moet een goed nominatiedossier voor Unesco komen. Dat doen ze samen met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en het ministerie.

De nominatie voor de corsocultuur moet vóór 31 maart zijn ingediend, die voor het Zomercarnaval wordt in 2021 ingeleverd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore