Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Airbnb-verhuur zonder vergunning is illegaal. En nu?

29 januari 2020 15:18 Aangepast: 30 januari 2020 11:53
Toeristen maken selfies tussen tulpen tijdens het Tulp Festival in de vijver op het Museumplein. Beeld © ANP

Uit een uitspraak van de Raad van State blijkt dat het verhuren van een huis via Airbnb en vergelijkbare platformen illegaal is zonder vergunning. Zes vragen en antwoorden over wat dit betekent voor verhuurders en buren van verhuurders.

Mag ik nog verhuren?

Dat hangt ervan af of je een vergunning hebt. Waarschijnlijk heb je die niet, want in de grote Nederlandse steden bestaat er simpelweg geen vergunningensysteem voor vakantieverhuur.

Hooguit moet je je melden bij de gemeente, maar die constructie is dus in strijd met de wet, legt woordvoerder Wendy van der Sluijs van de Raad van State nog eens uit. 

Volgens de Huisvestingswet is woningen verhuren aan toeristen verboden, tenzij er een vergunning voor is. De wet is bedoeld om krapte op de woningmarkt tegen te gaan. Er kan dus wel een uitzondering op worden gemaakt, maar daar moeten dan wel regels voor worden gemaakt. 

"De gemeente heeft nog wel wat huiswerk te doen", zegt Van der Sluijs. En niet alleen de gemeente Amsterdam. De maatregelen zouden kunnen bestaan uit een vergunningsprocedure maar ook uit nieuwe regels voor het opleggen van boetes. 

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Regels Amsterdam voor vakantieverhuur zijn in strijd met de wet

Moet ik nu een vergunning aanvragen?

Ja. Maar de vraag is dus of dat kan. In Amsterdam bijvoorbeeld is dat niet mogelijk. En ook in Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amstelveen is voor vakantieverhuur van het eigen huis op dit moment geen vergunning nodig. 

Gaat de gemeente boetes uitdelen?

In Amsterdam gaat dat niet zo snel gebeuren. In 2018 stonden er zo’n 20.000 Amsterdamse huizen op Airbnb. "Nee, we gaan niet bij iedereen die zich heeft gemeld langs", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Ook de verantwoordelijk wethouder in Amsterdam, Laurens Ivens (Wonen en Bouwen, SP), zegt dat de stad nog geen boetes zal opleggen aan huiseigenaren die binnen de regels van de stad blijven. "Bij meer dan 30 dagen verhuur, dan zullen we optreden met boetes", aldus Ivens. 

Verhuurders die daaronder blijven zitten in een schemergebied, zegt Ivens. 

Kan ik nu iets doen tegen de overlast van de buren?

Ja dat kan. Je kunt de gemeente vragen om te handhaven. Dat kon al, maar deze uitspraak biedt extra houvast. Als de gemeente niet optreedt na een melding over illegale verhuur door bijvoorbeeld de buurman dan kun je naar de rechter stappen. Zo kun je met de uitspraak van de Raad van State in de hand proberen de gemeente te dwingen om te handhaven.

Zo ver zal het in Amsterdam niet komen, belooft Ivens. "Als iemand vraagt om te handhaven, dan moeten we dat doen."

Hoe nu verder, komen er nieuwe regels?

In Amsterdam gaat de gemeente eerst kijken wat voor effect de uitspraak nu precies heeft, zegt de woordvoerder. De stad verwijst naar de rijksoverheid. 

Dit jaar wordt een wetsvoorstel behandeld in het parlement waarin de Huisvestingswet wordt aangepast. De belangrijkste wijziging: er komt een mogelijkheid voor gemeenten om een registratie-, meld- en/ of vergunningsplicht in te voeren.

Als de wet ongewijzigd wordt aangenomen, kunnen gemeenten dus weer hun eigen beleid bepalen en verandert er weinig aan de situatie zoals die vóór de uitspraak van de Raad van State was. De gemeente Amsterdam verwacht dat deze wet halverwege dit jaar in gaat.

Gaat die nieuwe wet ver genoeg?

Nee, volgens hoteleigenaren, die al jaren klagen over oneerlijke concurrentie omdat huiseigenaren aan minder strenge regels dan zij hoeven te voldoen. Wat zouden zij willen?

Een verplichting voor bedrijven zoals Airbnb om de adresgegevens van mensen die via hen verhuren aan de gemeenten te geven. Ook het aantal overnachtingen zouden de bedrijven moeten doorgeven, bepleit woordvoerder Vivian van der Wielen van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland.  

En volgens Nico van Gog, die al jaren de data van verhuur via Airbnb analyseert, kan er met die registratieplicht ook beter gehandhaafd worden. "Dat heeft nooit gewerkt omdat de gemeente de adresgegevens niet heeft, en de huurders op heterdaad betrapt moeten worden. Met de uitspraak van de Raad van State kan de gemeente die data proberen af te dwingen", zegt Van Gog.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore