Ga naar de inhoud
Miljoenen haantjes gedood

Pasgeboren kuikens niet meer vergast of in de shredder in Frankrijk

Het vergassen of versnipperen van miljoenen kuikens wordt in Frankrijk verboden. Het is daarmee een van de eerste landen dat de omstreden slachting aan banden legt.

Haantjes in de eierenindustrie worden vlak na de geboorte gedood. Ze hebben geen economische waarde, omdat ze geen eieren kunnen leggen en niet genoeg vlees opleveren. Wereldwijd worden daarom jaarlijks 5 miljard van dit soort eendagshaantjes vergast of ze komen in de shredder terecht. 

Frankrijk wil dat pluimveehouders hier uiterlijk eind 2021 mee stoppen. Het is onderdeel van een heel pakket aan maatregelen dat het ministerie van Landbouw heeft aangekondigd om dierenwelzijn te verbeteren. Zo wordt ook het castreren van biggen verboden. 

Nieuwe technieken

Frankrijk wil investeren in alternatieve technieken, waarmee vooraf het geslacht in het ei vastgesteld kan worden. Zodat er al op tijd ingegrepen kan worden en versnipperen niet meer nodig is. In Nederland is het versnipperen van kuikens in een shredder sinds een aantal jaren verboden.  Maar jaarlijks worden nog wel zo’n 40 miljoen haantjes vergast. “Het haantjesvraagstuk loopt ons al tientallen jaren voor de voeten”, zegt Anton Butijn van Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens. Volgens hem wil de pluimveesector graag veranderen, maar is er nog geen goed alternatief. 

Doorbraak
Kuikens redden
Doorbraak Nederlands bedrijf voorkomt vergassen miljoenen kuikens

Al lange tijd wordt gewerkt aan nieuwe technieken om het geslacht van de eieren te kunnen bepalen. Ook het Nederlandse biotechbedrijf In Ovo is hier al ver mee. Zij kunnen met een machine al na 9 dagen aan de eieren van broedkippen zien of er een haan of een hen uitgebroed wordt.

Ze kunnen nu van 1500 eieren per uur het geslacht vast te stellen. Maar dat is nog niet snel genoeg. Dat moeten er voor de Nederlandse pluimveesector 40.000 eieren per uur zijn. Het bedrijf verwacht binnenkort met een doorbraak te komen. 

Oplossing in zicht

De Nederlandse overheid steekt ook geld in bedrijven zoals In Ovo, maar gaat nog niet zo ver als Frankrijk. “Ook al hebben we geen keiharde wetgeving, we zijn er in Nederland wel vol op mee bezig”, vertelt Butijn. Supermarktketen Jumbo is een samenwerking aangegaan met het Duitse bedrijf Respeggt. Ook zij hebben een techniek ontwikkelt waarmee je al vroeg het geslacht kan bepalen. Eind maart liggen die eieren voor het eerst in de schappen. 

Maar ook voor dit bedrijf geldt dat het nog niet de capaciteit heeft om genoeg eieren in korte tijd te controleren. Toch verwacht Butijn dat het probleem van de eendagshaantjes binnen 5 jaar opgelost moet zijn. “Op het moment dat de techniek er is,dan kun je overschakelen. En dat willen we ook.” 

De kuikens die nu vergast worden belanden voor een groot deel in dierentuinen. Waar ze dienen als voedsel voor reptielen.

Binnenkort verleden tijd: kuikens in de shredder

01:01

Internationaal verbod

Behalve in Frankrijk geldt ook in Zwitserland sinds september een verbod op het versnipperen van kuikens. Ook in Duitsland was het verboden, maar een hogere rechter heeft onlangs bepaald dat het slachten door mag gaan totdat er een goed alternatief is gevonden. Volgens Europese richtlijnen mogen kuikens versnipperd worden, zolang ze direct sterven en niet langer dan 72 uur leven.