Unieke ervaring

Nieuwe vorm noorderlicht ontdekt: 'Gebeurt eens in de zoveel jaar'

29 januari 2020 15:20 Aangepast: 29 januari 2020 18:58
De nieuw gespotte vorm van het Noorderlicht. Beeld © Screenshot video.

Het noorderlicht zien is op zich al bijzonder, maar voor een groep amateurfotografen werd die ervaring nóg specialer. Zij waren de eersten die het licht in een nieuwe vorm zagen. In het verleden werd het licht al in onder meer een spiraalvorm en boogvorm gespot. De fotografen zagen het nu in Finland in de vorm van duinen. 

Om te snappen hoe dat kan, moet je eerst snappen hoe het noorderlicht ontstaat, zegt Maurice Middendorp van Buienradar. "Het noorderlicht wordt veroorzaakt door elektrische deeltjes die vanaf de zon de ruimte in schieten." 

Botsing in de dampkring

Om de aarde zit een magnetisch veld dat ons beschermt tegen die deeltjes, vertelt Middendorp. Bij de noord- en zuidpool is die beschermlaag het dunst. "Daardoor komen die deeltjes bij de noord- en zuidpool in de dampkring terecht en botsen daar op luchtmoleculen zoals zuurstof of stikstof." 

Door die botsing ontstaat een bepaalde kleur, vertelt Middendorp. Botsen de deeltjes op zuurstof, dan ontstaat een groen-gelige kleur.

Zo ontstaat het noorderlicht:

Dat noorderlicht kan dus verschillende vormen hebben. Die vorm wordt onder meer bepaald door de hoeveelheid elektrische deeltjes die in de dampkring terecht komen, vanaf welke plek van de zon de deeltjes komen, de kracht van het magneetveld rond de aarde en de hoogte en lengte van de zwaartekrachtgolven in de atmosfeer. 

Die zwaartekrachtgolven kun je vergelijken met rimpels die ontstaan als je iets in het water gooit, zegt Middendorp. Soms zijn ze lang, dan weer klein, soms zijn het er veel en soms weinig. De ene keer zijn die golven sterker, de andere keer zwakker. Dat bepaalt mede welke vorm van het noorderlicht zichtbaar is en hoe zichtbaar die is. 

Hoe die vormen van duinen dan ontstonden? Onder meer doordat lange zwaartekrachtgolven zich in een bepaalde luchtlaag bevonden in de atmosfeer. De golven konden niet uit de luchtlaag ontsnappen en botsten dus continu op en neer tussen de bovenkant van de luchtlaag en de onderkant van de luchtlaag. Kwamen ze tegen de bovenkant aan, dan kaatsten ze terug naar beneden en andersom.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noorderlicht zichtbaar boven Noord-Nederland

Dat een nieuwe vorm is gezien, is best bijzonder. Dat gebeurt niet elke dag, zegt Middendorp. "Een nieuwe vorm wordt zo af en toe ontdekt. Een keer in de zoveel jaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore