Uitbraak coronavirus

Groot deel Nederlanders wil weg uit Wuhan vanwege coronavirus

29 januari 2020 13:07 Aangepast: 29 januari 2020 16:25
Een vrouw met mondkapje verlaat het ziekenhuis in Wuhan Beeld © AFP

Een groot gedeelte van de Nederlanders die aanwezig zijn in de Chinese stad Wuhan waar het coronavirus is uitgebroken, wil de stad verlaten. "Ik weet van 18 Nederlanders, die voor een deel ook partners hebben, dat ze het gebied willen verlaten. Niet omdat ze zich op dit moment ziek hebben gemeld, maar omdat de omstandigheden oncomfortabel zijn", zei minister Blok zojuist.

Blok weet nog niet wanneer ze kunnen vertrekken. Onder de Nederlanders zijn nog geen ziektegevallen, aldus de bewindsman.

"Mijn inzet is dat mensen die het gebied rond Wuhan willen verlaten, dat een van de komende dagen ook kunnen. We hebben daar toestemming van de Chinezen voor nodig. Het is aan de autoriteiten daar om te beslissen of mensen het gebied mogen verlaten. Het gebied is afgegrendeld", zegt Blok.

Minister Blok: '18 Nederlanders willen Wuhan verlaten'

Minister Blok over de actuele situatie rond de Nederlanders in Wuhan.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In Wuhan verblijvende Nederlander boos: 'Ik draai op voor de kosten'

In Europees verband is begonnen met de evacuatie uit Wuhan. "Ik verwacht dat vandaag een eerste vliegtuig richting Wuhan vertrekt, maar kan nog niet zeggen of daar dan ook Nederlanders mee zullen terugreizen." Wuhan is het centrum van de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Over de andere gebieden in China waar Nederlanders zitten, zegt Blok: "We doen ons uiterste best om Nederlanders daar op de hoogte te houden. Maar ik begrijp dat mensen zich onzeker voelen. Ik begrijp heel goed dat voor mensen ook buiten het gebied waar nu code oranje geldt, heel oncomfortabel is dat ze nu die onzekerheid hebben."

Longarts legt uit: dit zijn de gevaren van het Chinese coronavirus

Zijn pakketjes uit China nog wel veilig? En helpen die mondkapjes? Hoe verspreidt het virus zich, en wat als je er ziek van wordt? Longarts Sander de Hosson volgt de informatie over het Chinese coronavirus op de voet.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie onderzoekt terughalen 20 Nederlanders uit Chinese stad Wuhan

Extra uitzending: Het coronavirus, jouw vragen beantwoord

De hele wereld praat erover: het coronavirus, maar hoe gevaarlijk is dit virus nou voor jou en mij?

Morgen om 19.50 uur in een extra uitzending op tv, site en app beantwoorden wij samen met onder meer specialisten van het RIVM jouw vragen. Heb jij ook een vraag? Mail hem in tekst of met een liggende video naar oproep@rtl.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore