Ruim 100 nieuwe vaccinaties

Opnieuw kindje besmet met geelzucht in Schoonhoven

29 januari 2020 10:50 Aangepast: 29 januari 2020 11:03
Om ziektegevallen en verspreiding te voorkomen, wordt er opnieuw gevaccineerd. Beeld © ANP

In Schoonhoven is opnieuw een kind besmet geraakt met hepatitis A, ook wel bekend als geelzucht. Dat heeft de GGD Hollands Midden bekendgemaakt. Inmiddels zijn elf kinderen en een leraar besmet geraakt op twee peuteropvanglocaties, twee basisscholen en een middelbare school in Schoonhoven.

Ook raakte een leerling van een middelbare school in Gouda besmet.

Twee weken geleden werd het eerste kindje in Schoonhoven ziek met geelzucht, die had dat waarschijnlijk opgelopen in het buitenland. Sindsdien is er onderzoek gedaan door de GGD om te achterhalen met wie het kind contact heeft gehad in Nederland.

Meerdere kinderen ziek

Hieruit kwamen eerder al meerdere besmettingen naar voren en vandaag maakte de GGD bekend dat er nog een kind ziek is geworden. In alle gevallen is er een relatie te leggen met de eerste besmetting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer peuters in Schoonhoven besmet met geelzucht

Om meer zieke kinderen te voorkomen, werd er vorige week al preventief gevaccineerd bij kinderen en leidsters van de peuteropvang en peuterspeelzaal en bij 220 kinderen en medewerkers op een basisschool. 

Nog ruim honderd kinderen gevaccineerd

Door de nieuwe besmetting worden alle kinderen en medewerkers van de groepen 1 tot en met 3 van een andere basisschool ook gevaccineerd tegen hepatitis A om ziektegevallen en verspreiding van de ziekte te voorkomen. Ook kinderen en medewerkers van een buitenschoolse opvang worden gevaccineerd.

In totaal gaat het om nog eens 102 kinderen en 13 volwassenen.

Wat is geelzucht?

Geelzucht is een besmettelijke leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis A-virus. De belangrijkste symptomen zijn koorts, misselijkheid, vermoeidheid en verlies van eetlust. Ook krijgen mensen een gele huid en geel oogwit.

Volgens de GGD zit het virus in de ontlasting van iemand die ziek is door hepatitis A. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Hierdoor kan het virus via de handen in de mond terechtkomen. Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten belanden.

Mensen met hepatitis A kunnen anderen besmetten vanaf 1 week voordat de klachten beginnen tot 1 week daarna. Wanneer er dus geen klachten zijn, kan iemand met het hepatitis A-virus toch anderen besmetten, aldus de GGD. De ziekte duurt bij kinderen een paar weken en gaat vanzelf weer over. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore