Raad van State

Slob krijgt gelijk, gemeente Westland mag islamitische basisschool niet tegenhouden

29 januari 2020 10:35 Aangepast: 29 januari 2020 10:44
Kinderen op een islamitische basisschool (archieffoto) Beeld © ANP

De Raad van State heeft groen licht gegeven voor een islamitische school in de gemeente Westland. De raad vindt dat Onderwijsminister Arie Slob terecht heeft ingegrepen toen de gemeente zich verzette tegen de komst van de school.

De islamitische basisschool Yunus Emre wil graag een nieuwe school openen in Naaldwijk, dat tot de gemeente Westland behoort. De gemeenteraad stemde daar in juli 2019 tegen. Een paar grote politieke partijen, waaronder Westland Verstandig, LPF en GemeenteBelang Westland, voelen niets voor zo'n school.

Gemeente is verplicht

Minister Slob dwong de gemeente daarom om de islamitische school toe te laten, omdat die aan alle wettelijke voorwaarden voldoet en weigering 'raakt aan de grondslagen van de rechtsstaat'. De gemeenteraad besloot vervolgens om bij de Raad van State in beroep te gaan tegen het besluit van de minister.

De raad vindt dat Slob zich aan de juiste wettelijke regels heeft gehouden, en dat de gemeente verplicht is de nieuwe islamitische school op te nemen in het scholenplan van 2020-2023. Daarmee komt de school ook in aanmerking voor financiering van de overheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Islamitische school in Westland moet er volgens de wet komen'

  • In het nabijgelegen Den Haag heeft de scholenvereniging Yunus Emre al vier islamitische basisscholen. Al sinds 2016 zijn er plannen voor zo'n basisschool in Westland.
  • Toen voorkwam toenmalig staatssecretaris Sander Dekker dat vanwege de levensvatbaarheid, die volgens hem onvoldoende was. De Raad van State oordeelde in mei vorig jaar dat de school wel degelijk levensvatbaar is in de gemeente.
  • Aanvankelijk zag minister Slob (Onderwijs) ook niets in de komst van de islamitische basisschool naar Naaldwijk, maar de uitspraak van de Raad van State dwong hem tot ingrijpen.
  • Nederland telt twee islamitische middelbare scholen en 52 islamitische basisscholen. Het islamitisch onderwijs valt in Nederland onder het bijzonder onderwijs, net als bijvoorbeeld de christelijke scholen.
  • De leerlingen op een islamitische school krijgen naast gewone lessen als taal en rekenen, onderwijs dat aansluit bij de geloofsovertuiging van hun ouders. 
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Waarom maken gemeente Westland en de minister ruzie over een islamitische school?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore