Lang onderweg

Bij Leiden sta je het langst stil, maar dat is niets vergeleken met Bangalore

29 januari 2020 09:15 Aangepast: 29 januari 2020 16:09
File op de A4 bij Leiden (archieffoto) Beeld © ANP

Automobilisten lopen bij Leiden de meeste vertraging op. Ze moeten rekening houden met gemiddeld 30 procent extra reistijd. Dat blijkt uit berekeningen van TomTom.

Dat betekent dat automobilisten rond Leiden bij een rit die normaal gesproken een uur zou duren, gemiddeld 18 minuten langer onderweg zijn. In de ochtendspits was de gemiddelde vertraging bij Leiden vorig jaar zelfs 62 procent. Een rit van een uur kost dan 37 minuten extra.

600 miljoen navigatiekastjes

De producent van navigatieapparatuur gebruikt bij zijn berekeningen informatie uit ongeveer 600 miljoen navigatiekastjes, ingebouwde systemen en smartphones. De mondiale lijst over 2019 bevat 416 steden.

Files oplossen doe je zelf, gewoon achter het stuur

Je kunt zelf achter het stuur het ergste fileleed voorkomen. Want de meeste verkeersopstoppingen ontstaan niet door werk aan de weg of ongelukken, maar door het gedrag van weggebruikers.

Den Haag tweede

Er wordt niet alleen gekeken naar snelwegen, maar ook naar wegen in en rond de steden. De drukte bij Leiden heeft volgens TomTom niet alleen te maken met de A4, maar ook met werkzaamheden bij het station en op de N44 tussen Leiden en Den Haag en met onderhoud aan een paar belangrijke bruggen.

Den Haag had vorig jaar de meeste extra reistijd, maar staat nu tweede op de lijst. Haarlem is derde. In de top 10 staan verder Nijmegen, Amsterdam, Arnhem, Rotterdam, Groningen, Utrecht en Eindhoven. Op de wereldranglijst staat Leiden 131ste. Den Haag staat op plek 151 en Haarlem is 163ste.

De snelste stijger is Nijmegen, waar de extra reistijd toenam van 22 naar 27 procent. Dit kan komen door 'het grootschalige onderhoud aan de Waalbrug, het onderhoud op de A325 en de N325 afgelopen zomer of werkzaamheden rondom nieuwbouw van de Waalsprong'.

Top-10 Nederland
1 Leiden
2 Den Haag
3 Haarlem
4 Nijmegen
5 Amsterdam
6 Arnhem
7 Rotterdam
8 Groningen
9 Utrecht
10 Eindhoven

 

Langste vertragingen

Bangalore (Bengaluru) in India heeft de langste vertragingen in het verkeer. Bij een gemiddelde rit daar zijn automobilisten 71 procent langer onderweg. Dat betekent dat een rit van een uur bijna 43 minuten uitloopt.

Top-10 mondiaal
1 Bangalore (Bengaluru, India)
2 Manilla (Filipijnen)
3 Bogota (Colombia)
4 Mumbai (India)
5 Pune (India)
6 Moskou (Rusland)
7 Lima (Peru)
8 New Delhi (India)
9 Istanbul (Turkije)
10 Jakarta (Indonesië)

 

Andere drukke wereldsteden zijn Manilla (Filipijnen), Bogotá (Colombia), Mumbai (India) en Pune (India). Moskou, Istanbul, Kiev en Boekarest zijn de drukste steden van Europa.

Top-10 Europa
1 Moskou
2 Istanbul
3 Kiev
4 Boekarest
5 Sint-Petersburg
6 Dublin
7 Odessa
8 Lodz
9 Krakau
10 Novosibirsk

 

Rustig Almere

Hekkensluiter op de TomTom-ranglijst is het Amerikaanse stadje Greensboro, net als vorig jaar. Net daarboven staan Cádiz (Spanje), de Amerikaanse steden Akron, Syracuse en Dayton, Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) en Almere (op plek 411).

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Automobilist boos over van alles, maar minder over files

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore