Traumatische ervaring

Adviesorgaan: 'Sluit minderjarige verdachte niet op in politiecel'

29 januari 2020 01:27 Aangepast: 29 januari 2020 11:01
Een cel in een jeugdgevangenis in Den Helder.

Minderjarige verdachten van een strafbaar feit moeten niet meer in een politiecel worden opgesloten. Dat vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Het zou in de wet moeten worden vastgelegd.

Dat is het advies dat de RSJ vandaag uitbrengt aan ministers Grapperhaus (Justitie) en Dekker (Rechtsbescherming). 

Belang van kind

Kinderen van twaalf jaar of ouder die verdacht worden van een misdrijf of overtreding kunnen nu nog worden vastgezet in afwachting van verhoor. Als het politieonderzoek langer duurt, kunnen ze maximaal drie dagen in zogeheten verzekering worden gesteld. Volgens de RSJ, het belangrijkste adviesorgaan van de minister op het gebied van jeugdbescherming, is dat niet in het belang van het kind. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flinke stijging onlinefraude: veel tieners die snel geld willen

Volgens de RSJ kan opsluiting 'traumatisch' zijn voor kinderen. "Er zijn weinig voorzieningen voor minderjarigen, de cellencomplexen zijn gebouwd voor volwassenen", zegt RSJ-onderzoeker Peter van der Laan in NRC Handelsblad. "Dat kan voor kinderen beangstigende situaties opleveren, bijvoorbeeld door geschreeuw van dronken of verwarde arrestanten."

Uitzonderingen 

Alleen bij uitzonderingen, als het kind een direct gevaar voor de omgeving of samenleving vormt, mogen kinderen van de RSJ nog in de cel worden gezet. Het orgaan wil in geen enkel geval dat een kind langer dan 24 uur in een cel verblijft. Ook pleit het voor het gebruik kindvriendelijke cellen. 

Jaarlijks belandden duizenden kinderen in de cel. In 2018 waren 21.608 minderjarigen verdacht van een strafbaar feit en door de politie tijdelijk vastgezet. 4.675 kinderen daarvan bleven langer in de cel, veel van hen brachten de nacht door in cellen voor volwassenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren die jeugdzorg kregen, hebben na hun 18de vaker problemen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore